Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jordgubbar, äpplen, havsvatten och surdeg blir till öl i Rosala - "Det skulle vara jättehäftigt att bli helt självförsörjande"

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt

Det är bara fantasin som sätter gräns för Patrik Laines recept på öl - och fantasi råder det heller inte brist på.

Då Patrik Laine jobbade som kock hade han som hobby att brygga öl hemma. Småningom väcktes ändå idén om att också kunna sälja den öl han bryggde och han började bena ut vilka möjligheter som fanns till det.

År 2013 började han brygga öl i sina föräldrars källare. I samma veva grundade han Rousal Brygghus.

- När man är ung och naiv tror man ju på sina möjligheter. I början sålde vi till återförsäljare, men med den nya alkohollagen blev det möjligt att sälja öl direkt till kunderna.

Föredrar lokala råvaror

Patrik Laine använder lokala råvaror i ölen så långt det går. Han försöker också tänka ut vad som kunde vara roligt att använda i ölen.

Patrik Laine malar loklproducerad malt till sin öl
Bildtext Patrik Laine mal svärfars malt i sin hemmagjorda kvarn.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- I ett par sorter använder jag avsaltat havsvatten. För det har jag en hemmagjord filtreringsapparat. Annat konstigt som jag har använt är gammalt skrot och stenar som jag har dykt upp utanför Örö, som jag sedan hettat upp och satt med i mäskningen. Äppelmust, jordgubbar och surdeg har jag använt som ingredienser i andra sorter.

Patrik Laine sågar träbitar som ska rostas för att ge smak i ölen.
Bildtext Rostade träbitar ska ge smak i ölen.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Patrik Laine använder också andra typer av lokala råvaror i ölen. Han sågar och rostar bitar av al, äppelträd och trä från en egen gammal brostock utanför sin restaurang som han lägger i ölen.

- Många lagrar på ek men jag har tillsatt det här i lagringsprocessen för att det ger en lite annan smak. Därför heter det Driftwood Stout för att det kan vara vad som helst som har flutit i land i Rosala.

Egen öl på helt egna råvaror som mål

En dröm är att någon gång kunna göra all öl på lokala råvaror. Men en viktig milstolpe uppnådde Patrik Laine i somras, då han lyckades göra det med en av ölsorterna.

- Pappa odlar jordgubbar och vi gjorde en öl på dem, min svärfars malt från Genböle och humle som min mamma odlar. Det skulle vara jättehäftigt att kunna bli helt självförsörjande, men jag vet inte om jag kommer dit.

Hoppas på fler inhemska besökare

Då Rousal Brygghus startade 2013 fanns ett trettiotal små ölbryggerier i landet. Nu finns det över hundra stycken. Intresset bland konsumenterna för inhemska småbryggeriers öl har också vuxit.

Sommartid kan Patrik Laine leva på bryggeriverksamheten. Han har två bottle shops, där han säljer av sin öl, en barbil och en bryggerirestaurang. Men under vintern blir det mångsyssleri, som är typiskt för skärgården.

Det här året har ändå varit mer utmanande än annars.

- Sommartid har jag ju bryggerirestaurangen och direktförsäljningen. Men på grund av coronan har det nu gått ganska trögt både för restauranger och små bryggerier.

Men förhoppningen inför nästa sommar är att folk ska fortsätta att turista i hemlandet och därigenom också hitta till bland annat Rosala.

Diskussion om artikeln