Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu ska gatukonstväggen i Pojo monteras upp igen: "Jag kanske fick några gråa hår men det var värt det" säger byföreningens ordförande

Från 2020
En triangelformad vägg eller ett plank som placerats ute på en gräsmatta. Det är gatukonst, graffiti målat på väggen.
Bildtext Ursprungligen fanns konstväggen vid Televägen 2.
Bild: Privat / Marianne Liitelä

Raseborgs stad och Pojoborna har hittat en ny plats för gatukonstväggen i Pojo kyrkby. Väggen ska monteras upp i närheten av Pojo bibliotek.

Det är resultatet av en lång och på många sätt underlig process.

Fredagen den 11 september lät Raseborgs stad inviga gatukonstväggen vid infarten till Pojo. Efter en kort tid monterade staden ner väggen igen. Det här upprörde de unga som varit med om att måla väggen. Också andra bybor reagerade och uttryckte sitt missnöje.

Formellt handlade det om att väggen saknade lov och det visade sig att staden inte riktigt visste vem som hade eller inte hade beviljat lov för väggen. Det hade skett en eller flera missar i kommunikationen mellan stadens olika enheter.

Jag kanske fick några gråa hår men det var värt det ifall det här rabaldret har förbättrat stadens beslutsprocesser och kommunikationen både internt och utåt

― Marianne Liitelä, Pojo byaförening

Nu är det klart att väggen placeras vid grönområdet intill biblioteket. Tekniska nämnden beviljade på tisdagen (10.11) lov att det här markområdet får användas till ändamålet. Förslaget om den nya platsen kom från Pojo byaråd och stadens ungdomsverksamhet.

Biblioteket i Pojo
Bildtext Väggen ska nu placeras nära biblioteket i byns centrum, bara ett stenkast från den gamla platsen.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Pojo tackar

I Pojo är man nöjd med hur staden skött sig sedan uppståndelsen kring den bortförda konstväggen.

Några av stadens tjänstemän diskuterade i fredags läget med Pojo byförening, berättar Marianne Liitelä, ordförande för byföreningen.

- Den nya platsen vid är mycket bra med tanke på de unga. Jag tror att alla i byn är nöjda. Och vi är verkligt tacksamma över hur staden har reagerat och agerat för att få tillbaka väggen.

Plastfilm spänt mellan två björkar, på filmen har man sprejmålat ordet Pojopoppoo.
Bildtext En tillfällig "konstvägg" fanns som protest en kort tid på platsen där staden avlägsnade den riktiga väggen. Bilden är tagen 6.11.
Bild: Yle / Pia Santonen

Det gemensamma målet var att snabbt få tillbaka väggen och att placera den nära ungdomarnas lokal. Väggen skulle också få en synlig plats eftersom det är frågan om konst, förklarar Liitelä.

Dessutom var det viktigt att senare kanske kunna bygga en skejtpark någonstans i närheten.

Marianne Liitelä kan inte säga när väggen kan placeras i parken bredvid biblioteket och nära ungdomslokalen. Men staden och gatuchefen Piia Nordström får alltså en eloge för hur allt den här gången sköttes.

- Den snabba behandlingen var helt toppen! Nu ska Piia påbörja processen för ett åtgärdstillstånd och bara allt går lika smidigt på byggnadstillsynen, får vi hem vår vägg.

Liitelä medger att processen också varit tung.

- Jag kanske fick några gråa hår. Men det var värt det ifall det här rabaldret har förbättrat stadens beslutsprocesser och kommunikationen både internt och utåt. Och byföreningen visade också att det faktiskt går att påverka och ändra saker.