Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

The New York Times kontaktade myndigheter: "Inga som helst bevis för valfusk i någon delstat"

Från 2020
Uppdaterad 11.11.2020 15:50.
Demonstration i närheten av Vita huset 6.11.2020 till stöd för Biden.
Bildtext Demonstration till stöd för Biden i närheten av Vita huset den 6 november.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

The New York Times meddelar att det inte finns några som helst bevis för att valfusk skulle ha påverkat resultatet i presidentvalet i USA.

Många delstatsmyndigheter säger sig tvärtom vara mycket nöjda.

The New York Times (bakom betalvägg) kontaktade i går och i förrgår de ledande myndigheterna i varje delstat för att utreda frågan om det fanns misstankar om eller bevis för valfusk.

De valansvariga i nästan varje delstat säger att inga bevis för omfattande fusk eller oegentligheter hittats.

Ansvariga i alla delstater utom Texas uttalade sig. I Texas har regionala rapporter ändå visat att man inte upptäckt fusk.

Många delstatsmyndigheter säger till tidningen att de är nöjda med hur smidigt och korrekt både röstandet och rösträkningen förlöpte.

Enligt många blev valet en klar succé trots att antalet väljare nu var så stort och trots de komplikationer som coronaviruset medförde för röstandet.

Konspirationsteorier och rykten finns i enorma mängder. Av någon orsak föds den här typen av mytbildning i samband med val.

― Frank LaRose, republikansk delstatssekreterare i Ohio

Valfusk är mycket ovanligt i USA. De oegentligheter som har förekommit har i allmänhet handlat om isolerade företeelser som har setts som betydelselösa för valutgången.

Demonstranter som stöder Trump och som anklagar demokraterna för valfusk.. Harrisburg, Pennsylvania 7.11.2020
Bildtext Demonstranter som stöder Trump och som anklagar demokraterna för valfusk i Harrisburg i Pennsylvania den 7 november.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trumps team vägrar att acceptera valresultatet

President Trump och hans allierade har utan bevis hävdat att ett utbrett valfusk har förekommit i samband med presidentvalet.

Trumps team vägrar att acceptera det resultat som visar att demokraten Joe Biden segrade. Enligt Trump har Biden "stulit" segern.

Trumplägret har lämnat in flera stämningsansökningar. Många av dem har redan avslagits.

Källa: The New York Times