Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svenska Yle får tillgänglighetspris av Förbundet Finlands Svenska Synskadade

Från 2020
Samling av Yles symboler i program och på webben. I den övre raden symboler för syntolkning samt ljud- och språksymbolerna. I den nedre raden symbolen för Dolby 5.1-ljud, symbolen för svenska programtextning och svensk översättningstextning.

Det tredje tillgänglighetspriset som Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf (FSS) delar ut tillfaller Svenska Yle.

FSS:s utmärkelse ges en instans som har gjort goda gärningar för synskadade personer och i år har Svenska Yle utsetts. I prismotiveringen står det bland annat att “Svenska Yle arbetat strategiskt och målmedvetet för att förbättra tillgängligheten för synskadade.”

“För oss är det inte bara en del av Yles public service-uppdrag och en rättvisefråga då vi arbetar med tillgänglighet. Det är också värt mödan då man vet att vi inte lämnar någon vind för våg utan inkluderar hela befolkningen”, säger Mårten Seiplax, som är produktägare för Svenska.yle.fi och som arbetar med att främja frågor som berör tillgänglighet.

“Svenska Yle når en stor publik i hela Finland och det gläder oss att de tar sitt uppdrag på allvar och jobbar för ett mångsidigt och omfattande utbud för alla på lika villkor. Trots att vi är en synskadeorganisation uppskattar vi att Svenska Yle beaktar hela spektret av funktionsnedsättningar i sitt tillgänglighetstänkande”, säger Gunilla Löfman som är styrelseordförande för FSS.

Tillgänglighet och mångfald har länge funnits med som en målsättning på Svenska Yle. Bland annat gör Svenska Yle nyheter på ett lättbegripligt språk, Nyheter på lätt svenska, och inom barngenren har man satsat på program med stödtecken och med finlandssvenskt teckenspråk.

Ett annat exempel är röststyrning med Google Assistant - Prata med Svenska Yle-tjänsten, som gör det möjligt att ta till sig ett urval av ljudinnehållet på Yle Arenan utan att behöva se innehållet eller använda ett tangentbord och/eller en mus.

På andra språk