Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ta ett kvastskaft och en paus i arbetet - Hanna Kanerva ger tips på pausgympa

Från 2020
Har du ont i kroppen då du jobbar hemma? - Spela upp på Arenan

Var självisk och ta hand om dig själv. Det är fysioterapeut Hanna Kanervas råd till dem som har ont i kroppen på grund av dålig arbetsställning då de jobbar hemma.

Fysioterapeut Hanna Kanerva i Ingå märker att folk distansjobbar allt mera. Hon har många nya kunder och de är allt yngre. Det är dålig arbetsställning som gör att de söker sig till massage och fysioterapi.

Kunderna har ont i ryggen, de lider av spänningshuvudvärk och nacken värker då axlarna faller framåt då man skriver på tangentbordet.

Det här hoppas många att ska gå över med hjälp av massage, men Hanna Kanerva brukar ofta göra ett gympaprogram som kunderna kan göra hemma.

- Jag kan påverka spänningarna i kroppen med massage, men styrkan måste man själv träna upp.

Hanna Kanerva visar pausgymnastik med ett kvastskaft.
Bildtext I våras hade Hanna Kanerva åtta kunder på fyra veckor då coronapandemin bröt ut. Hon är glad att kunderna tog pandemin på allvar. Nu har hon många nya kunder som behöver hjälp då de har ont i kroppen på grund av dålig arbetsställning.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Hanna Kanervas pausgymnastik för hemmabruk handlar om att göra motrörelser, öppna upp kroppen och göra den starkare.

- Då man sitter framför datorn har man händerna framåt, under gymnastikpausen ska man göra en motrörelse, alltså sträcka armar och händer bakåt.

Ett program för gymnastik hemma ska vara enkelt, anser Hanna Kanerva.

- Det ska vara lätt och smidigt med eller utan redskap.

Gummiband eller ett skaft

Man kan använda till exempel gummiband eller ett kvastskaft. Kvastskaftet kan du lyfta över huvudet, bakom huvudet eller använda som en paddel.

- Ett kvastskaft är mångsidigt så det är bara att låta fantasin flöda.

Det behövs bara korta avbrott för gymnastik på förmiddagen och eftermiddagen, säger Hanna Kanerva.

- Fem minuter gör jättegott, det är bättre än att inte göra något alls.

Allt yngre får ont i kroppen

I våras miste Hanna Kanerva många kunder då coronapandemin bröt ut. I dag har hon fullbokat så gott som hela tiden och det är nu frågan om yngre och nya kunder.

- Medelåldern har sjunkit eftersom det är de som jobbar hemifrån som behöver hjälp. Men även de som är kvar på sina arbetsplatser upplever kraftiga belastningar i sina jobb.

Jag tror att vi borde sköta om oss extra mycket nu

Hanna Kanerva, fysioterapeut

Hanna Kanerva använder munskydd då hon arbetar och hon har själv har lagt märke till att det lätt går så att man håller andan bakom munskyddet. Det leder till spänningar i kroppen hos dem som måste jobba bland andra människor.

- Det är viktigt att andas lugnt så att spänningarna inte får fäste i bröstkorgen. Det är bra att även personalen i till exempel butiker gör pausgymnastik och kanske till och med sitter under pausen eftersom de står och går mycket. De som lyfter och bär mycket borde stretcha armarna.

Vad kommer det att leda till att många har ont i kroppen just nu på grund av dålig arbetsställning där hemma?

Det är svårt att förutspå, säger Hanna Kanerva.

- Jag tror att vi borde sköta om oss extra mycket nu, röra på oss och hitta en balans mellan arbetslivet och vardagen. Vi borde vara så själviska att vi tar tid för pausgymnastik under arbetsdagen.

Fysioterapeut Hanna Kanerva i Ingå berättar hur du pausgympar under arbetsdagen

9:16

Diskussion om artikeln