Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det är lätt att komma åt skyddade uppgifter på nätet: "Varje gång vi gör ett simulerat intrång kommer vi åt hemliga uppgifter", säger datasäkerhetsexpert i Ingå

Från 2020
Jonas Lundberg står utomhus. I bakgrunden syns en dimmig åker.
Bildtext Jonas Lundberg tror att en läcka i storleksklass med Vastaamo-läckan gör att folk får upp ögonen för ett ökat behov av datasäkerhet.
Bild: Maria Wasström / Yle

För en person som är insatt i dataskydd är det inte särskilt svårt att komma åt information som borde vara skyddad för utomstående.

Det här säger Ingåbon Jonas Lundberg som jobbar som regiondirektör på datasäkerhetsföretaget F-Secure.

F-Secure jobbar bland annat med att hitta svagheter i olika företags datasäkerhet. Simulerade dataintrång visar med all önskvärd tydlighet att det går relativt lätt att komma åt hemliga uppgifter.

- Varje gång vi gör ett simulerat intrång kommer vi åt sådana uppgifter, säger Lundberg.

Vissa attacker går att förhindra

Lundbergs uppfattning är att speciellt när det gäller hälsorelaterade uppgifter borde lagstiftningen vara strängare.

Det går att förbättra säkerheten för att undvika de lättaste och till och med medelsvåra intrången, menar han.

Den aktuella cyberattacken mot psykoterapiföretaget Vastaamo utmärker sig däremot inte för sin professionalism, anser Lundberg.

Enligt honom har förövaren använt sig av relativt lätta medel för att komma åt informationen.

Jonas Lundberg går vid en gångbro i trä.
Bildtext Jonas Lundberg blev inte särskilt överraskad när han hörde om Vastaamo-intrånget. Det sätt som förövaren använt informationen för att göra pengar är däremot ovanligt brutalt, menar han.
Bild: Maria Wasström / Yle

I dataskyddskretsar pratar man om zero day-sårbarheter som inte är allmänt kända ännu.

- När vi gör simulerade dataintrång behöver vi aldrig använda dessa zero day- sårbarheter för det finns mycket lättare sätt att komma in i systemen, säger Lundberg.

Ordförklaringar

Hur går det då till när ett dataskyddsföretag gör ett simulerat intrång hos ett företag?

Ett simulerat intrång inleds med en diskussion om företagets målsättningar och om vilken information som borde vara bäst skyddad.

Man kommer överens om reglerna och vilka alla som är medvetna om testsituationen innan den kör igång.

- Sen har vi ett gäng med hackare som så väl de kan försöker simulera ett äkta intrång. Det handlar om hela den tekniska repertoaren men kan också inkludera telefonsamtal, besök på kontoret och försök att lura någon att dela med sig av informationen, berättar Jonas Lundberg.

Idén är att visa hur väl företagets dataskydd fungerar och vad man borde fokusera på för att skydda sina uppgifter bättre i fortsättningen.

Hur ofta kommer ni in på företagens viktiga information vid sådana här simulerade intrång?

- Varje gång, oberoende av företag.

Inte som på film

När en omfattande dataläcka som den mot Vastaamo inträffar brukar det intressera en hel del datorentusiaster.

Men verkligheten är inte som på film där vithattarna - de goda datorhackarna - löser mysteriet och avslöjar brottslingar innan polisen har koll på något.

- Det låter fint att ett gäng med vita hattar springer omkring och hjälper till att hitta brottslingar men utredningar av det här slaget är väldigt slutna och kontrollerade, säger Jonas Lundberg.

Han påpekar att det är kriminalpolisen som gör den faktiska utredningen vid brott i cybervärlden.

- Dessutom har Vastaamo själv anlitat ett företag som hjälper dem att undersöka deras datorer och servrar och försöker hitta spår som visar hur förövaren har kommit in i systemet. Slutligen är det ändå polisen som går igenom materialet.

Frivilliga cyberbrandkårer

Men visst finns det vithattar också! I fallet Vastaamo har ett finländskt hackarkollektiv som kallar sig Kyber-VPK utmärkt sig. Det är en organisation där frivilliga datahackare jobbar med att förhindra säkerhetsintrång.

Lundberg påpekar ändå att det främst handlar om att analysera data som är allmänt tillgänglig.

Också Lundbergs kolleger på F-Secure försöker till exempel spåra bitcoin-betalningar men informationen de eventuellt hittar går till polisen.

I offentligheten har det också talats om spår i Vastaamo-läckan som leder till Ingå och Hangö.

- Personen bakom Vastaamo-läckan tycks annars ha städat upp spåren efter sig ganska väl men det fanns till exempel väderleksinformation från Ingå. Det kan ju också vara ett villospår eller någon som bara kört förbi, menar Lundberg.

Han spekulerar helst inte vidare men antyder att det ju är en intressant koppling med tanke på att breven som utpressaren lämnat skickat till Vastaamos kunder också anses vara skrivna av någon som inte har finska som modersmål.

Här hittar du en Ylevideo med tips hur du kan skydda dina uppgifter på nätet:

Hackern Laura Kankaala vet när du sover – så här är du säker på nätet - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln