Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alla prodemokratiska ledamöter i Hongkongs parlament avgår – i protest

Från 2020
De prodemokratiska parlamentarikerna i Hongkong poserade för fotograferna under en presskonferens på onsdagen där de meddelade att de hoppar av.
Bildtext De prodemokratiska parlamentarikerna i Hongkong poserade för fotograferna under en presskonferens på onsdagen där de meddelade att de hoppar av.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu finns inga prodemokratiska röster kvar i lokalparlamentet i Hongkong. På onsdagen meddelade de 15 kvarvarande prodemokratiska ledamöterna att de avgår från parlamentet, i protest mot att fyra av deras kolleger hade avsatts.

På onsdag morgon godkände parlamentet i Peking en resolution om att den Pekingvänliga regeringen i Hongkong har rätt att avsätta ledamöter i Hongkongs lagstiftande församling utan domstolsbeslut.

Det gäller parlamentariker som stöder Hongkongs självständighet, gör sig skyldiga till samröre med utländsk makt eller utgör ett hot mot den nationella säkerheten.

Strax därefter avsattes fyra prodemokratiska parlamentariker i Hongkongs lokala parlament.

De fyra avsatta parlamentarikerna har betraktats som moderata demokratiförespråkare. De har aldrig förespråkat Hongkongs självständighet.

Däremot har de varit i kontakt med utländska regeringar för att få dem att införa sanktioner mot Peking och mot Hongkongs Pekingvänliga ledare.

Det efter att Kina implementerat den nya strikta säkerhetslagen i Hongkong och utsikterna för oppositionen blivit allt dystrare.

De fyra parlamentarikerna som avsattes på onsdagen i nedre raden från vänster:  Kenneth Leung , Dennis Kwok, Alvin Yeung och Kwok Ka-ki.
Bildtext De fyra parlamentarikerna som avsattes på onsdagen i nedre raden från vänster: Kenneth Leung, Dennis Kwok, Alvin Yeung och Kwok Ka-ki.
Bild: AFP / Lehtikuva

Av den anledningen förbjöds de att ställa upp i det val till det lokala parlamentet som skulle ha hållits i Hongkong i september, men som sköts upp på grund av coronapandemin.

Nu fick de alltså sparken i alla fall.

Oppositionen i Hongkong har hävdat att lokalvalet sköts upp för att den Pekingvänliga regeringen insåg att stödet för de prodemokratiska politikerna var allt för stort.

"Vi avgår en masse"

Några timmar efter att de fyra ledamöterna avsatts från den lagstiftande församlingen sammankallade de återstående 15 prodemokratiska ledamöterna en presskonferens där de meddelade att de alla avgår.

- Vi i det prodemokratiska lägret kommer att stå upp för våra avstängda kolleger. Vi har beslutat att avgå en masse, sade ledamoten Wu Chi-Wai.

- Trots att vi står inför stora svårigheter i framtiden vad gäller kampen för demokrati, så kommer vi aldrig någonsin att ge upp, tillade han.

Oppositionen mellan hammaren och städet

Analytiker som nyhetsbyrån Reuters intervjuat menar att de prodemokratiska parlamentarikerna i Hongkong befinner sig mellan hammaren och städet.

Platserna i den lagstiftande församlingen gav dem möjlighet att direkt ifrågasätta de Pekingvänliga politikernas agerande, men samtidigt kunde deras medverkan där ses som ett sätt att legitimera styret i Hongkong.

Carrie Lam talade på en presskonferens i Hongkong på onsdagen.
Bildtext Carrie Lam talade på en presskonferens i Hongkong på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ännu efter att de 15 parlamentarikerna hade meddelat att de avgår sade Hongkongs högsta ledare Carrie Lam att det lokala parlamentet ingalunda förvandlas till någon gummistämpel och att man fortfarande välkomnar olika åsikter.

Källor: Reuters, AP, BBC, Yle