Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Krista Siegfrids svarar på frågor hon aldrig svarat på tidigare - om att gå från helhjärtad karriär till skyddad babybubbla

Från 2020
Uppdaterad 19.11.2020 19:25.
Krista håller om sin gravidmage med ett stort leende.
Bildtext Krista Siegfrids har mått bra som gravid. Delvis kan det här bero på lugnet som uppstod i och med coronarestriktioner - det ledde till att de flesta av hennes jobb avbokades och gav henne tid att fokusera på graviditeten.
Bild: Ville Paasimaa

Krista Siegfrids gästar podden Föräldrasnack och ger en intervju om ett helt nytt ämne - graviditet och föräldraskap. Nu är hon en stolt mamma till en nyfödd dotter och pratar om när man vet att det är dags att satsa på familj efter att karriären fått ta första plats i flera år.

Krista skriver om den glada bebisnyheten på Instagram.

Krista är med via en linje från Amsterdam där hon i intervjustunden ännu är höggravid och väntar på att få föda vilken dag som helst.

- I alla år har jag svarat på samma frågor utan att någon skulle lyckas kläcka någon ny fråga som jag inte besvarat. Men nu är det här ett helt nytt ämne för mig så det är också roligt för mig att få prata och tänka på de här grejerna, säger Krista.

Hör intervjun med Krista i veckans avsnitt av podden Föräldrasnack - hon berättar bland annat om rädslan inför förlossningen och tankarna kring att föda barn i ett annat land än sitt hemland.

Krista Siegfrids gästar: "Jag trodde verkligen inte jag skulle vilja stanna i babybubblan"

27:48

Barn kändes nästan hotfullt

Vi känner Krista som artist och tv-personlighet och en som alltid lobbat för girl power i Spice Girls-anda.

I åratal har hon varit tvungen att svara på frågor om hur hon “vågar” satsar på karriären istället för familj och medierna har undrat gång på gång när hon tänker försöka få barn.

- Det är intressant för för mig har barn nästan varit lite hotfullt. Det är som att det har inneburit ett hot för min karriär och jag har varit mer intresserad av andra saker. Det här trots att jag alltid varit väldigt barnkär och familjekär, men den där egna lusten för att själv försöka bli förälder har inte funnits där.

Kristas tankar stämmer överens med många andra kvinnor som väljer att allt senare försöka få barn och istället satsa på karriären.

Hur vet man när det är dags?

För Krista blev det väldigt klart - mittiallt.

- Det är så sjukt. Så fort jag träffade min nuvarande partner, Mr Amsterdam som jag kallar honom i offentligheten, så visste jag direkt att det här är min man och att jag vill ha barn med honom. Vi bestämde oss på nyårsaftonen att vi ska försöka skaffa familj. Jag blev själv helt chockad över att den där lusten efter barn plötsligt bara dök upp.

Nyheten kom som en chock

Förutom att lusten kom från ingenstans så blev hon också överraskad över hur fort det gick.

- Graviditeten kom nog som en chock trots att den var planerad. Jag var förberedd på att det kommer att ta åtminstone ett år. Jag tycker att så många ofta pratar om skräckhistorierna så jag var helt inställd på att det kommer att vara besvärligt att bli gravid.

Istället blev hon gravid så gott som genast efter att hon lämnat bort preventivmedlet.

- Min första tanke var stress för alla jobb och projekt som jag hade tackat ja till. Men det märkliga var att precis samtidigt så hände allt med corona som ledde till att i princip allt blev avbokat.

Trots att pandemin är en tragedi så ledde den till något oväntat positivt för Krista - nämligen ett lugn.

Pandemin skapade ett inre lugn

Som person ger hon alltid sitt allt och pandemin tvingade henne att skala ner och förbereda sig mentalt på sin graviditet.

- Trots att jag först var ledsen över allt som ställdes in så kan jag nu efteråt känna en viss tacksamhet över att det också gav mig en inre ro. Jag vet inte om jag skulle ha hittat samma lugn annars utan sprungit runt på jobb och projekt som höggravid också. Vem vet hur jag skulle ha mått då? Kanske jag inte skulle ha mått så bra som jag gjort.

Hon är inte heller typen som känner ångest eller stress i onödan, utan lever enligt tänkesättet att ta saker som de kommer.

Därför ser hon också optimistiskt på tanken om att kombinera barn och karriär.

- Min partner är själv egenföretagare så han bestämmer sitt eget schema. Vi har redan diskuterat att han kan komma med till Finland och sitta backstage med babyn medan jag uppträder, säger Krista.

Inte bråttom till jobbet

Hennes jobb är också projektbetonat vilket kan betyda att hon jobbar intensivt med tv-inspelningar några veckor för att sen bli ledig.

Men något som överraskat henne själv är att hon inte känner någon brådska tillbaka - delvis visserligen på grund av pandemin men också på grund av prioriteringar som förändrats.

- Jag måste medge att i början av graviditeten så tänkte jag att jag är nog en superkvinna och jag kan göra allt samtidigt oavsett jag har barn eller inte. Men nu har jag faktiskt tackat nej till flera jobbprojekt för att jag nu känner så starkt i kropp och själ att jag vill fokusera på min baby utan jobbstress, säger Krista.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln