Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera skadades i explosion under en minnesceremoni på icke-muslimsk begravningsplats i Jeddah

Från 2020
Uppdaterad 11.11.2020 17:07.
Utanför den icke-muslimska begravningsplatsen i Jeddah, Saudiarabien. En bomb exploderade på begravningsplatsen 11.11.2020
Bildtext Utanför den icke-muslimska begravningsplatsen i Jeddah, Saudiarabien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera människor skadades i dag då en bomb exploderade under en minnesceremoni på en begravningsplats i Jeddah i västra Saudiarabien vid Röda havets kust.

Minnesceremonin, som hölls till minnet av vapenstilleståndsdagen efter första världskriget, ordnades på en begravningsplats där icke-muslimer är begravda. Flera europeiska diplomater var närvarande.

Enligt officiella saudiska uppgifter skadades två personer, och enligt lokala källor var det fråga om en saudisk och en grekisk medborgare.
Den brittiska regeringen meddelar att en brittisk medborgare skadades lindrigt.

Franska, amerikanska, brittiska, italienska och grekiska representanter var närvarande vid ceremonin, uppger Saudiarabien.

Enligt Frankrikes utrikesministerium var många utländska ambassader representerade på platsen. Frankrikes ambassad hade arrangerat tillställningen.

Det var andra gången det skedde en explosion i Jeddah inom loppet av två veckor.

Frankrike uppmanar till vaksamhet

Den 29 oktober greps en saudisk man efter att ha attackerat och skadat en säkerhetsvakt vid det franska konsulatet. Detta inträffade strax efter att en fransk lärare hade fått halsen avskuren på gatan i Paris. Gärningsmannen var en tjetjensk yngling som ville straffa läraren för att han visat karikatyrer av profeten Muhammed för sina elever.

En tid därefter blev tre människor dödade inne i en kyrka i den sydfranska staden Nizza.

Frankrike har sedan mordet på läraren i Paris uppmanat sina medborgare i det konservativa kungadömet att vara extra vaksamma på grund av den tilltagande spänningen.

Muslimer har reagerat starkt emot Frankrikes president Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron har väckt stark vrede i delar av den muslimska världen eftersom han lovat försvara yttrandefriheten - det vill säga också rätten till satiriska kommentarer och bilder som hänför sig till islam.

Macron deltog i dag i en motsvarade minnesceremoni som hölls i Paris. Flera länder har uppmärksammat det faktum att det i dag har förflutit exakt 102 år sedan sedan vapenstilleståndsavtalet undertecknades av Tyskland och de allierade - ett avtal som innebar slutet på första världskriget som pågick 1914-1918.

Källor: BBC, Reuters, AFP, Al Jazeera

Diskussion om artikeln