Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undvik julshopping, res inte: Här är några saker att tänka på inför julen – berätta för oss hur du ska fira

Från 2020
Uppdaterad 23.11.2020 12:41.
Internationella julmarknaden i Helsingfors. Juliga små försäljningsstånd och kunder som tittar på varor med ryggen mot kameran.
Bildtext Flera människor än normalt kommer att fira jul ensamma i år. Ofrivillig ensamhet är ett allvarligt problem och kan påverka en både psykiskt och fysiskt.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Nu när julsäsongen närmar sig ska vi ta en titt på hur coronaviruset påverkar festligheterna. Vardagen år 2020 har ju inte gått som på Strömsö – månne människor alls kan fira jul som tidigare?

Hur julfirandet ser ut beror i högsta grad på hur smittläget ser ut i december. Allt kan hända, säger HUS infektionsläkare Asko Järvinen.

– Vi dansar på en lina just nu. Läget är stabilt i hela landet, men kurvorna i alla Nordiska länder pekar uppåt vilket betyder att det kan bli svårt att hålla läget på samma nivå, säger han.

Ett julbord med olika maträtter.
Bildtext Kom ihåg säkerhetsavstånd, också vid middagsbordet.
Bild: Mostphotos

I och med coronarestriktionerna kommer antagligen flera personer att vara tvungna att fira jul ensamma - speciellt de som hör till riskgruppen.

– Det kan vara svårt att vara ensam under högtider, om man upplever att ingen bryr sig om en och att man inte tillhör någon grupp, säger Viveca Hagmark som är förbundsdirektör på Folkhälsan.

Speciellt i år gäller det att försöka visa omtanke för andra människor.

– Prata med människor och fråga om de vill ha sällskap. Du kan gå med någon på promenad eller baka pepparkakor till din granne, säger Hagmark.

Ett annat sätt att visa omtanke kan till exempel vara att skicka julkort.

Formuläret är nu stängt.

Begränsa julshoppingen

Ännu finns de inga officiella riktlinjer för hur julafton kan firas i år. Men för att kunna fira jul så normalt som möjligt ska du fundera på vad du gör innan festligheterna.

– Ju mera vi träffar varandra, desto större är möjligheten att viruset sprids, tyvärr. Tänk på hur du träffar andra och hur många du träffar, säger Järvinen.

Det gäller alltså att planera julfirandet så att du begränsar onödiga resor till orter med mindre coronafall.

Asko Järvinen fotograferad utanför Mejlans sjukhus.
Bildtext Det lönar sig inte att smida allt för omfattande planer ännu. Du kan i stället fundera på hur du kan fira jul i mindre skala men ändå ta hänsyn till andra, säger HUS infektionsöverläkare Asko Järvinen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Försök också undvika julshopping under de mest populära tiderna och kom ihåg säkerhetsåtgärder som att tvätta händerna.

Vidtar du säkerhetsåtgärder kommer det vara okej att träffa mor- och farföräldrar på julafton.

– Kom ihåg säkerhetsavstånd, också vid middagsbordet. Och använd munskydd om möjligt, säger Järvinen.

Enligt honom kommer de här reglerna gälla hela vintern.

Viveca Hagmark.
Bildtext I år måste alla hitta nya sätt att fira jul på. Det kan bli en stor förändring för de som har stora familjer eller brukar få besök av släktingar som bor utomlands, säger Viveca Hagmark som är förbundsdirektör på Folkhälsan.
Bild: Folkhälsan

En annorlunda julkyrka

På julafton har många finländare som tradition att delta i gudstjänster.

Matteus församling i Helsingfors håller som bäst på att planera ett coronavänligt julfirande.

– Vi har ingen julbön i kyrkan på julafton utan håller julbön på gården i stället, säger tillförordnad kyrkoherde Helene Liljeström.

Församlingens gemensamma julafton står än så länge skriven i planerna, men smittläget får avgöra ifall den blir av eller inte.

I år ordnas flera evenemang och konserter utomhus. De kommer också att laddas upp på församlingens Youtube-kanal.

– Vi vill försöka ge något av det människor har behov av under julhelgen och vi hoppas på att utevistelsen gör det tryggare, säger Liljeström.

Helene Liljeström.
Bildtext Det har varit utmanande, men församlingarna har kavlat upp ärmarna och försökt lära sig nya sätt att nå ut till medlemmar, säger tf kyrkoherde Helene Liljeström om anpassningen till coronakrisen. Matteus församling har bland annat streamat gudstjänster på nätet.
Bild: Matteus församling/Stefanie Lindroos

Det är okej att det känns jobbigt

Helene Liljeström hoppas att kunna träffa sina barn och barnbarn under julhelgen. Trots coronakrisens utmaningar håller hon ändå hoppet uppe.

– Det är viktigt att minnas att julen är hoppets och kärlekens högtid. Det försvinner ingenstans trots att omständigheterna är väldigt utmanande.

Livet kan kännas väldigt jobbigt just nu, den känslan är ingen ensam om.

Det kan vara svårt att vara ensam under högtider, om man upplever att ingen bryr sig om en och att man inte tillhör någon grupp

Speciellt barn kan påverkas av att julen ser annorlunda ut i år, säger Viveca Hagmark på Folkhälsan.

– Det är viktigt att vi vuxna inte överför vår oro och rädsla till barnen, säger hon.

Världen präglas av mycket osäkerhet just nu. Men en sak är säker – det blir en annorlunda jul i år.

Flera människor än tidigare kommer att fira jul ensamma.

Så när du bakar pepparkakor, dricker glögg och pyntar ditt hem kan du också lyfta luren och ringa någon. Vem vet, kanske det är precis ett sådant julmirakel någon behöver.