Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dunderdebutanterna hyllar laget och försvarsspelet efter landslagets sensation – Forss var också lättad: "Det kom från ryggmärgen"

Från 2020
Finlands herrlandslag jublar.
Bildtext Onni Valakari gratuleras efter sitt mål.
Bild: AFP / Lehtikuva

Fullt fokus på två debutanter efter Finlands seger mot Frankrike. Anfallaren Marcus Forss fick lätta på trycket direkt och göra mål. ”Avslutet kom från ryggmärgen", säger han till Viaplay.

Efter sex mål under hösten i Brentford har förväntningarna på Marcus Forss trissats upp i Fotbollsfinland. I landslagsdebuten visade Forss också varför.

Att göra mål är det allra bästa sättet att presentera sig som anfallare. Forss behövde inte ens en halvtimme för att spräcka nollan.

– När jag fick bollen visste jag att jag först behöver få en explosiv start mot min back. Sen satte jag bollen hyfsat högt. Avslutet kom från ryggmärgen, säger Forss till Viaplay.

Marcus Forss har gjort mål i landslaget.
Bildtext Marcus Forss.
Bild: AFP / Lehtikuva

Forss rusade mot hörnflaggan, gled på knäna och jublade. Tomma Stade de France – med plats för över 80 000 åskådare – fylldes av det finländska målfirandet.

– Jag fattade inte riktigt hur stort det var då. Det var en lättnad att få göra mål direkt i första landslagsmatchen, säger Forss.

"Stor seger"

En precis lika succékantad start i landslagströjan fick Onni Valakari. Ett par minuter efter 1–0 ville han inte vara sämre och skruvade läckert in slutresultatet 2–0.

– Vi byggde upp det anfallet bra. Jag fick bollen och tog skott, säger Valakari till Viaplay.

”En drömdebut i landslaget”, konstaterade förbundskaptenen Markku Kanerva om duons intåg i laget.

– En väldigt stor seger för oss. Alla gjorde sitt yttersta och när vi jobbar tillsammans kan vi nå sådana här resultat, säger Valakari.

– Det var kul att få debutera mot Frankrike. Det är bra att möta de bästa och se var man står.

Svårare laguttagning?

De franska storstjärnorna fick spela andrafiolen den här kvällen mot ett effektivt Finland. Gästerna hade två skott på mål och båda gick alltså i mål.

– Jag sa redan i tisdags att vi inte ska vara rädda. Vi skulle bara ut och visa vad Finland kan, säger Forss.

– I paus pratade vi kort om det vi gjorde bra och sen var det fokus på andra halvlek. Vi försvarade oss väldigt bra efter paus.

Jag sa redan i tisdags att vi inte ska vara rädda. Vi skulle bara ut och visa vad Finland kan

De två debutanterna hoppas på att lyckas ta en plats i Kanervas EM-trupp nästa sommar. Båda poängterar klyschorna ”match för match” och ”fortsätta att jobba hårt”.

På söndag fortsätter landslagssamlingen i Sofia mot Bulgarien. Efter segern i Paris medgav Kanerva att laguttagningen till Nations League-dusten blev lite mer utmanande.

– Jag fick en del att tänka på, men det är positiva problem. Åtminstone bevisade det här att vi har alternativ.

Diskussion om artikeln