Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Biden fortsätter att förbereda sitt maktövertagande – nu har han utnämnt Ron Klain som sin stabschef

Från 2020
Uppdaterad 12.11.2020 07:19.
Ron Klein på ett arkivfoto från oktober 2014 då Klein ledde Obama-administrationens hantering av ebolakrisen.
Bildtext Ron Klain på ett arkivfoto från oktober 2014 då Klain ledde Obama-administrationens hantering av ebolakrisen.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

USA:s sittande president Donald Trump fortsätter att twittra om valfusk, men samtidigt pågår den tillträdande presidentens förberedelser för att ta över Vita huset. Nu har Biden utsett sin långvarige rådgivare Ron Klain till stabschef.

"Ron har varit ovärderlig för mig under de många år som vi arbetat tillsammans, inklusive då vi räddade den amerikanska ekonomin från en av de värsta nedgångarna i vår historia, år 2009. Senare fick vi bukt med det skrämmande hotet mot folkhälsan 2014", heter det på Bidens nya Twitterkonto där Klain presenteras.

59-årige Klain har fungerat som rådgivare åt Biden under presidentvalskampanjen. Då Biden var vicepresident under Barack Obama, fungerade Klain som hans stabschef en period.

Klain samordnade också Obama-administrationens hantering av ebolautbrottet 2014 och i mitten av 1990-talet arbetade han som stabschef för vicepresident Al Gore.

"Hans djupa och varierade erfarenhet och kapacitet att samarbeta med människor över det politiska spektret är precis vad jag behöver hos en stabschef, när vi tacklar dessa kristider och överbryggar motsättningarna i landet".

Så motiverar Biden också sitt val av Klain på Twitterkontot.

Klain själv tackade för gratulationerna, sade sig vara hedrad över förtroendet och lovade göra sitt allt för att leda teamet i Bidens och Harris Vita hus. Som stabschef kommer han alltså att leda USA:s presidentkansli.

Klain har verkligt lång erfarenhet som demokratisk rådgivare. Förutom att han fungerat som rådgivare åt Biden ända sedan 1988, har han också hjälpt Bill Clinton, Al Gore, John Kerry, Barack Obama och Hillary Clinton under deras valkampanjer.

Biden väntas avslöja fler utnämningar ännu den här veckan, men enligt CNN kommer han inte att presentera sin ministerlista förrän i början av december.

Trump fortsätter hävda valfusk

Samtidigt fylls den sittande presidenten Donald Trumps Twitterflöde av fortsatta påståenden om valfusk. Hans kampanjteam fortsätter också att efterlysa tips från allmänheten om oegentligheter under rösträkningen.

Hittills har det inte framkommit bevis på att valfusk skulle ha påverkat resultatet i någon delstat.

Källor: AP, Reuters, BBC, CNN, Yle

Diskussion om artikeln