Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De två bröderna i Kaustby medger att de orsakade 21-åringens död – berättade var kroppen gömts

Från 2020
Svenska texten på polisbilen
Bild: Kenneth Mattila

De två bröder som misstänks för mordet på en 21-åring i Kaustby i somras, har berättat vad som hände kvällen när offret dog. De försökte bland annat göra sig av med offret och gömde kroppen i en å.

Förundersökningen av det misstänkta mordet på en 21-årig man som försvann i Kaustby den 16 juni är nu klar. Offrets kropp hittades i slutet av augusti i Räyrinki i Vetil.

Två bröder, födda 1990 och 1993, har suttit häktade misstänkta för mord. Den ena brodern har varit mer samarbetsvillig och den andra mer fåordig, men mot slutet av förundersökningen var båda samarbetsvilliga.

Utgående från brödernas berättelse har det klarnat att offret dog i en privat bostad i Kaustby, och polisen beskriver det som brott mot liv.

Enligt krimminalkommissarie Anders Åfors har bröderna ändå inte direkt erkänt dråp eller mord.

– De har medgivit att de förorsakat offrets död, säger Åfors.

"Skulle ha varit omöjligt att hitta koppen"

Efteråt har bröderna transporterat offret till Räyrinki, där de försökt göra sig av med offret och slutligen gömt kroppen i en å.

– Vi hade utförliga undersökningar i terräng och vattendrag, och är tacksamma för alla tips från allmänheten. Men det skulle ha varit omöjligt att hitta kroppen utan att en av de misstänkta berättade var de gömt kroppen, säger Åfors.

Bröderna var sedan tidigare bekanta med offret.

Alla detaljer från kvällen är ändå inte klara och Åfors säger att bröderna har vissa minnesluckor.

Var bröderna påverkade av några substanser?

– Alkohol var inblandat under kvällen, säger Åfors.

Går till åtalsprövning som mord och brott mot griftefrid

Åfors säger att det är svårt att veta varför männen valde att berätta mot slutet av förundersökningen.

– Men kanske var det samvetet som började trycka på efter att ha suttit häktade. Utredarna har också gjort ett gott jobb som suttit med dem i timmar och skapat ett förtroende dem emellan.

Åfors säger också att bröderna möjligen ville vara medgörliga i förundersökningen för att tingsrätten senare ska ta det i beaktande när och om en dom faller.

Efter att ärendet sänts för avslutande utsaga kommer det att gå till åtalsprövning med brottsrubrikerna mord och brott mot griftefrid. Det är ett gediget material på 800 sidor, berättar Åfors.

Huvudförhandling kommer sedan att hållas 11 och 14 december.