Hoppa till huvudinnehåll

X3M

X3M Morgon har fått tillökning i form av Fanny Lundin: "Jag tar över det intelligenta ansvaret"

Från 2020
Uppdaterad 16.11.2020 10:28.
En kvinna med långt blont hår, iklädd en svart kostym.
Bildtext Fanny Lundin hör du i X3M Morgon, varje vardag klockan 6.30-10.
Bild: Eva Lingon

Varför är morgonradions webbkameror ett problem och hur kommer det sig att Fanny Lundin jämför sig med Donald Trump? Det får du veta här.

Du har kanske hört Fanny Lundin i nyheterna på X3M, men nu lämnar hon dem bakom sig och stiger in i morgonradions fantastiska värld tillsammans med Märta Westerlund och Oliver Kivi.

– Det känns bra, speciellt efter det här nyhetsåret. Jag slutade med nyheterna mitt i presidentvalet. Det var ganska skönt att lämna det där, och tänka nu får det gå som det går, säger Fanny.

Vem är då Fanny, egentligen?

Enligt Fanny själv är hon en glad tjej som jobbar med media. När vi dyker lite djupare in i hennes personlighet kommer det fram att hon verkligen gillar att tävla.

Till intressena hör frågesporter (deltar i pubquiz varje måndag), att spela spel och kolla på sport på TV.

Det här är Fanny Lundin

Ålder: 27
Bor: Esbo
Intressen: Frågesporter, spel och sport på TV.
Studier: Kandidatexamen och en påbörjad magisteravhandling från Soc&kom.
Tidigare jobb: Nyheterna på X3M samt något helt annorlunda, nämligen på ett företag som gör AI för patologi. Där ritade hon prover som föreställde olika typer av vävnader eller celler.
– Jag tränade algoritmer som ska lära sig att känna igen en tumör, eller till exempel hitta spermier i ett vaginalt prov, berättar Fanny.

Som en typisk tävlingsinriktad person gillar hon inte att förlora.

– Oftast hinner jag bli sur före tävlingen ens är över, på grund av någon orättvisa. Är det på väg åt ett håll där jag ser ut att förlora händer det ofta att jag avbryter tävlingen. Jag är lite som Trump. Nu slutar vi räkna!

Hon är däremot en bra vinnare som inte skryter allt för mycket med sin vinst.

Morgonradio - en vinst

Och på tal om vinst! Att kamma hem uppgiften som programledare i morgonradio är verkligen det. En milstolpe för många som jobbar med radio.

Det var ändå inte riktigt det här yrket Fanny hade sett framför sig när hon var barn (men nästan). Då ville hon bli kändisjournalist.

– Inte så att jag skulle vara känd, utan att jag skulle skriva om kändisar. Jag hade flera häften där jag skrev om kändisar. Jag drömde om att bli en paparazzi.

Det intelligenta ansvaret

Förhoppningsvis får Fanny nu ändå chansen att intervjua många kändisar.

När det kommer till intervjuer och annat snack är det kanske Fanny som tar den mer allvarliga sidan av konversationen.

– Jag tror det finns en sådan förväntning på mig. Eftersom jag kommer från nyheterna kanske det förväntas att jag ska ta över det intelligenta ansvaret. Jag vet inte om de hoppas för mycket på den saken.

Två kvinnor och en man står framför en turkos vägg.
Bildtext Fanny, Märta och Oliver. Trion som underhåller dig varje vardagsmorgon.
Bild: Eva Lingon

Fanny känner ännu inte sina nya kollegor så bra, men under tiden med nyheterna har hon iallafall lärt sig vad som inte intresserar dem.

– Väldigt ofta har jag sett i deras blickar att de helt zonat ut när jag pratat om någon nyhet. Märta har kanske gäspat högt någon gång. Olivers inställning till mina nyheter har alltid varit att det ska vara mera sport. Helst bara sport. Har jag inte följt med någon stor tennisnyhet eller liknande är det inget att ha. Det blir att försöka vinna deras intresse nu.

En dag utan smink är inte en bra dag

Den klassiska frågan man bara måste ställa en morgonvärd är ifall hen är en morgonmänniska. Fanny har turen att vara både morgon- och kvällsmänniska.

– Jag lever på lite sömn. Jag är aldrig så trött att jag skulle säga det högt. Jag är inte en trött person.

Men visst tycker hon ändå det är något ohumant att tvingas stiga upp vid halv fem som hon nu kommer att göra. Hon skulle kunna sova längre, men då skulle hon inte hinna sminka sig - en katastrof.

– Det skulle inte vara ett problem om vi inte hade webbkameror på jobbet. Jag är ändå en ganska utseendefixerad person, har jag insett. Vi listade fördomar om varandra och då sade Oliver att hans fördom om mig var att en dag utan smink inte är en bra dag. Och nog är det lite så.

Oliver och Märtas frågor

Vi lät också Fannys nya kollegor Märta och Oliver ställa henne varsin fråga.

Oliver: Vad heter Paraguays huvudstad?

– Ingen aning. Jag har skrutit om att jag är bra på geografi och jag skrattade högt åt Märta när hon erkände att hon inte alls är bra. Men nu är det ju tydligen jag som är dålig då. Det är säkert något komplicerat, annars skulle det komma snabbt, säger Fanny.

Märta: Vad tror du folk har för fördomar om dig?

– Om man har lyssnat på X3M och hört mig tror man nog att jag är en nörd. En duktig flicka. Och att jag var jättebra i skolan, men det var jag inte. Jag har nog aldrig kunnat identifiera mig med det där.

En annan fördom är allt som har med Grankulla att göra, eftersom Fanny växt upp där.

– Precis som Oliver kommer jag också därifrån, men han är nog mera Grani än vad jag är. Mina föräldrar kommer ändå från Västra Nyland. Men jag har absolut vuxit upp med en skev barndom på många sätt, alltså skevt i det hur bra alla hade det ekonomiskt. Det var många saker jag inte fattade. Typ “varför får jag inte en egen bil när jag fyller 18. Helt obegripligt!” För att alla mina kompisar fick det.

Associationsleken med Fanny

Vi säger ett ord och Fanny säger det första hon kommer att tänka på.

  • Kaffe - Gott (äh, så lame svar jag hade!)
  • Ed Sheeran - Överskattad (får man säga så?)
  • Fiskpinnar - GOTT!
  • Katt - Nej
  • Harry Potter - Bäst (av allt)
  • Politik - Mörkt
  • Batman - Helt ointressant
  • Morgonradio - Nice
  • November - Myyz
  • 2020 - Vi kan bättre

Lyssna på X3M Morgon, varje vardag klockan 6.30-10.

Diskussion om artikeln