Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen: Lagändring ska göra det lättare att byta personbeteckning vid dataläckor

Från 2020
Uppdaterad 12.11.2020 14:19.
Sirpa Paatero, Krista Kiusu och Anna-Maja Henriksson iklädda munskydd står bakom var sitt podium.
Bildtext Kommunminister Sirpa Paatero (SDP), familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) samt justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) på presskonferensen på torsdag.
Bild: Lehtikuva

Regeringen utreder nu om man kan göra det enklare att byta personbeteckning vid identitetsstöld eller dataläckor. För att handla på kredit behövs i framtiden en förstärkt identifiering, enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson.

– Vi kommer att göra allt för att hjälpa offren, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Det viktigaste var enligt Kiuru i det första skedet att offren för dataläckan fick psykosocialt stöd och stöd i allmänhet. Enligt Kiuru lyckades det här med hjälp av bland annat frivilligorganisationer.

Också justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) tackade i synnerhet Brottsofferjouren för deras insats.

– Det viktigaste nu är att liknande läckor inte sker igen, säger Kiuru.

Personbeteckningar ska inte användas för identifikation

Redan innan Vastaamo-läckan har man inom Finansministeriet funderat på en möjlighet att göra det lättare att byta personbeteckning.

I dag finns det väldigt strikta kriterier för att få byta personbeteckning. Det går endast om personen anses vara i livsfara eller om hen upprepade gånger har blivit utsatt för brott.

– Vi utreder nu om det kan göras enklare att få en ny personbeteckning i sådana här fall, säger kommunminister Sirpa Paatero (SDP).

Utredningen för en lagändring av personbeteckningssystemet inleddes redan igår.

Paatero säger att vi måste fundera på hur personbeteckningar används i framtiden, de ska till exempel inte användas för att identifiera sig.

De som ännu behöver hjälp efter Vastaamo-läckan hittar alla viktigaste uppgifter webbplatsen suomi.fi.

Sirpa Paatero hoppas att det i framtiden ska bli möjligt för personer som blivit offer för identitetsstöld att få alla ändringar gjorda med en knapptryckning.

På så sätt skulle man förhindra att någon åtgärd glöms bort.

Högre krav för att handla på kredit

– Det är viktigt att vi arbetar för att folks personuppgifter inte används på fel sätt, säger justitieminister Henriksson.

Enligt Henriksson kommer konsumentskyddslagen nu att ändras så att det inte ska gå att till exempel köpa en tvättmaskin på kredit endast med personbeteckning och adressuppgifter, utan det ska göras svårare.

I dag går det också fortfarande att ta snabblån utan förstärkt identifikation.

Det ska i framtiden inte gå att ta kredit utan en förstärkt identifiering, utan alla som tar kredit på nätet kommer att behöva identifiera sig via nätbankskoder eller en ny e-identitet som regeringen nu förbereder.

Diskussion om artikeln