Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Tanken att djuren är en nödvändighet för vår överlevnad är passé" – finska forskare utmanar vårt förhållningssätt till djuren

Från 2020
Uppdaterad 18.11.2020 13:22.
porträttbild på Birgitta Wahlberg
Bildtext Insikten i djurens ställning inom köttindustrin fick Birgitta Wahlberg att engagera sig i frågan på djupet.
Bild: Arash Matin / Yle

Att djurrätt sitter i Birgitta Wahlbergs ryggmärg är ingen överdrift. Hennes förteckning över expertis- och förtroendeuppdrag inom djurrätt är lång och förutom att hon skrivit den första läroboken i djurrätt är hon bland annat ordförande i föreningen Finlands djurrättsjurister.

Är vårt förhållningssätt till djuren förlegad?

Programmet är inte längre tillgängligt

– Jag började studera djurskyddslagstiftning och utövning av den offentliga makten redan under grundstudierna. Ju närmare djuren och deras verklighet jag kom desto mer intresserad och förskräckt blev jag, berättar Wahlberg som är universitetslärare i offentlig rätt vid Åbo Akademi.

Djur är juridiskt sett mer jämförbara med ett föremål än levande, kännande varelser med egna intressen. Bland annat därför jobbar djurrättsjurister på att förändra Finlands grundlagstiftning så att även djuren ska tillskrivas grundrättigheter.

Delfin hoppar genom ringar i Särkänniemi delfinarium
Bildtext En delfin från delfinariet i Särkänniemi som stängdes 2015.
Bild: Yle/ Mika Kanerva

Enligt Finlands djurrättsjuristers förslag skulle människor tvingas att respektera djurs grundläggande rättigheter, vilket bland annat skulle innebära att djurens intressen och individuella behov skulle beaktas i all offentlig och privat verksamhet som inverkar på djurens liv. Verksamheter som pälsnäringen och köttindustrin.

– Djurens grundrättigheter skulle följa en nödvändighetsbedömning. Det innebär att man inte skulle kunna avliva ett djur om inte åtgärden är nödvändig för människans överlevnad eller till exempel sker i självförsvar, säger Wahlberg.

Med andra ord skulle det efter lagändringen krävas en grundlig motivering för att man skulle ha rätten att döda ett djur. Eftersom cirka 99 procent av finländarna äter animalier i dag är det en främmande tanke för de flesta.

Jag tror att vi inte är så hemskt långt ifrån ett samhälle med ett mer empatiskt förhållningssätt till dem som vi delar den här fantastiska världen med

Birgitta Wahlberg

Genom historien har behovet av kött, fisk och päls varit avgörande för människans utveckling och överlevnad. Huruvida vi i dag skulle klara oss helt utan djur och dess biprodukter vet man inte säkert.

– Som världen nu ser ut nu så vet vi inte hur det skulle fungera att leva i en helt vegansk värld som skulle vara hållbart både för oss och för andra djur, men det betyder ju inte att vi inte borde sträva ditåt. Tvärtom måste vi gå åt det hållet bland annat på grund av klimatförändringen, säger Wahlberg.

Forskare utmanas i att spekulera om framtiden

Ett av de senaste projekten Wahlberg deltagit i är en ny bok där Finländska forskare från alla tänkbara inriktningar analyserat vårt förhållande till djuren – både ur ett historiskt och ur ett nutidsperspektiv – men framför allt spekulerar de i hur det kunde se ut i framtiden.

– Det är en högaktuell bok eftersom vårt förhållningssätt till djuren direkt är sammankopplat med de katastrofer vi ser omkring oss, så som den sjätte massutrotningsvågen, pandemier och klimatförändringen. Det unika med boken är att skribenterna utmanats att spekulera i framtiden vilket inte är vanligt inom forskarvärlden, säger Wahlberg.

Läsaren får en omfattande inblick i djurens roll bland annat under mänsklighetens historia, inom religionsvetenskapen, konsten, litteraturen, juridiken och samhällsvetenskapen.

Forestry officials stand near a dead, one-horned Rhino which was killed by the poachers, inside the Pobitora Wildlife Sanctuary in Morigaon district of Assam about 50 km from Guwahati city, India, 15 November 2014. The Rhino was shot dead by the poachers
Bildtext Tjuvjakt har lett till att det nu bara finns två levande honor kvar av den nordliga vita noshörningen. Den sista hanens död som inträffade 2018, stod som en grym symbol för människans likgiltighet inför naturen. Djuret på bilden är inte en nordlig vit noshörning.
Bild: EPA/STR

– Man behöver inte ens vara intresserad av djurrätt eller djurskyddsfrågor utan den är intressant också för andra tack vare den stora paletten av vetenskapsområden och tematiken, säger Birgitta Wahlberg,

Marianna Koljonen vid Helsingfors universitet har till exempel analyserat hur människans förhållande med och till djuren ser ut inom barnlitteraturen. Produktionsdjurens förhållanden förskönas i böckerna och Koljonen resonerar kring hur de borde utformas för att bli mer realistiska och utan att barnen skulle skuldbeläggas.

Pälsnäringen begränsas och delfinarier stänger

Samtidigt som Wahlberg beskriver djurens ställning som katastrofal händer det mycket inom djurrätt. Flera länder i Europa har till exempel förbjudit eller begränsat pälsnäringen, delfinariet i Särkänniemi är ett av många som nyligen stängt och allt fler länder förbjuder användningen av vilda djur i cirkusar.

Från och med den första januari 2023 blir pälsförsäljning förbjuden i Kalifornien och nästa år väntar en folkomröstning om ett totalförbud mot storskalig djurhållning i Schweiz.

Trots att djurproducenternas intresseorganisationer är snabba med att berömma djurskyddslagstiftningen i Finland är Birgitta Wahlbergs dom inte nådig.

Mink i bur på pälsfarm.
Bildtext Är det bara en tidsfråga innan pälsnäringen ser sitt slut även i Finland?
Bild: Yle / Anna Kurtén

– Vi är väldigt duktiga på att klappa oss själva på axeln när det gäller djurens välbefinnande, men det finns inte längre några större skillnader mellan olika länder. Oberoende var vi är, rika eller fattiga länder, så nyttjar mänskligheten djur på fel sätt. Vi förstör planeten och är inte respektfulla mot andra varelser.

I dag slaktas det över 80 miljoner djur per år i Finland, den största delen hönor och tuppar för broilerproduktionen. Det innebär att det i snitt slaktas 9 600 djurindivider i timmen dygnet runt.

– Allt det som människan gör är sammanknutet med en viss tid och kunskapsnivå. Vi vet att vi inte behöver djurbaserade livsmedel för att överleva och framför allt är tanken att pälsnäringen skulle vara nödvändig helt passé. Det är bara en tidsfråga innan vi får den avslutad även i Finland, säger Wahlberg.

En mer empatisk syn på djur

Wahlbergs arbete med att förbättra djurens rättigheter verkar bara ha börjat och hon forskar vidare i varför djurskyddslagstiftningen, vars avsikt är att skydda djur på bästa sätt ur djurens perspektiv, inte fungerar.

Finlands djurrättsjurister har i dag närmare hundra engagerade medlemmar varav de flesta är rättskunniga och deras arbete med att öka djurens rättigheter i Finland fortsätter.

Flera brunspräckliga cocker spaniel-valpar sitter i rad på några stenar.
Bildtext Sällskapsdjur - nödvändigt eller ej?
Bild: Mostphotos

Wahlberg tror på en framtid där djur inte längre ses som en resurs vi kan exploatera.

– Det kanske inte kommer att hända under min livstid, men jag hoppas på en värld där folk säger: "Tänk, man åt djur förr". Trots att nästan alla ser det som något vedertaget i dag så tror jag att vi inte är så väldigt långt ifrån det att vi har en massa barn och unga vuxna som aldrig ätit eller använt djur, och som har ett mer empatiskt förhållningssätt till dem som vi lever och delar den här härliga världen med, säger hon.

Diskussion om artikeln