Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Familjen Åberg avlar kor av japanska rasen wagyu - Keisari, Korona och Kaya är först på plan i Flyth

Från 2020
Uppdaterad 15.11.2020 16:49.
Karl och Seija Åberg i Flyth, Ingå, har tre kor av japanska rasen wagyu. - Spela upp på Arenan

Kor av den japanska rasen wagyu är känd för sitt marmorerade kött med extra hög fetthalt och ett högt kilopris. Karl och Seija Åberg i Flyth i Ingå har tre exemplar av rasen och hoppas att de ska lyckas avla fram flera kor.

Tjuren Keisari och korna Korona och Kaya bor under ett tak med en bädd av hö, alldeles intill familjen Åbergs hem i Flyth. Där kan de vandra ut och in och de har också en hage där de kan beta.

Keisari har sin egen sida under taket och en egen hage, det är ännu inte dags för avel. Korona och Kaya är för unga för det, de är födda i mars i år. Keisari föddes i november 2019.

Karl och Seija Åberg med wagyu-korna Korona och Kaya.
Bildtext Härligt att få bli klappad! Karl och Seija Åberg i Flyth, Ingå, med Korona och Kaya.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Aveln ska inledas i sommar och därmed startar en ny era i Flyth: äntligen har Karl Åberg kor så som han velat ha i hela sitt liv.

- Pappa födde upp kalvar när jag var liten och jag jobbade med kor då jag studerade i Åbo. Jag jobbade också två somrar på en ranch i delstaten Montana i USA. Och då man fyllt 50 börjar man fundera att ska man hinna med allt eller inte.

"Då var vi sålda"

Karl Åberg har känt till den japanska rasen sedan han besökte Australien på 1990-talet.

- Jag har också sett djuren i Tyskland 2004 och åt köttet på en restaurang i Thailand tillsammans med Seija, och då var vi sålda.

Wagyu-korna Korona och Kaya.
Bildtext Korona och Kaya är födda i mars i år.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Karl Åberg beskriver köttet som oerhört mört.

- Fettet är marmorerat i köttet på ett annat sätt än hos andra raser. Mörheten är helt annorlunda och köttet smälter i munnen.

Kött från den japanska rasen wagyu är dyrt.

- Biffen kan vara hundra euro då man äter på restaurang.

Tjuren Keisari på Flyth i Ingå.
Bildtext Keisari blir förhoppningsvis avelstjur.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det hela började med att Åberg beställde embryon av en importör i Loppis i Egentliga Tavastland, men bara ett embryo lyckades.

- Det blev Keisari, så vi beställde tre embryon till av Faba. De sattes in i livmodern på kor hos Kristian Westerholm i Ingå. Det ledde till att vi nu har Korona och Kaya.

Andelslaget Faba är ett företag som bland annat arbetar med att förbättra boskapens produktivitet och med fortplantning.

Ett embryo kostar 700 euro, och därtill kommer kostnader för att hyra en livmoder. Karl Åberg säger att han inte ser på det här ur ett ekonomiskt perspektiv.

- Det är en hobby. Men kanske vi säljer kött om 10 eller 20 år.

Karl Åberg.
Bildtext Karl Åberg hoppas att aveln lyckas, annars är det köttproduktion som gäller.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Familjen Åberg ska i första hand satsa på avel.

Keisari ska betäcka korna i sommar och även sommaren 2022. Om allt går bra, så säljs Keisari som avelstjur efter det.

- Vi behåller alla kokalvar och säljer tjurkalvarna för avel. Men om vi inte lyckas med aveln, så får vi satsa på köttproduktion.

Åberg planerar att ha omkring 20 kor då aveln kommit i gång.

Karl Åberg tror inte att wagyu kommer att bli en allmän och populär ras i Finland.

- Köttproduktionen är i motvind, så det här är mera en specialprodukt.

Foder och klappar ett par gånger om dagen

Det är inte särskilt mycket jobb med Keisari, Korona och Kaya, säger Seija Åberg.

- De går fritt ute och jag ger dem foder och klappar om dem ett par gånger per dag.

Seija Åberg.
Bildtext Korna av den japanska rasen wagyu är fredliga, säger Seija Åberg.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Keisari och Kaya gillar människor eftersom de växt upp med tvåbenta varelser omkring sig. Korona har däremot mest varit tillsammans med Kaya, så det där med människor kan göra Korona lite skrämd.

- De är fredliga och trevliga.

Karl och Seija Åberg i Ingå avlar kor av den japanska rasen wagyu

13:42

Diskussion om artikeln