Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vanda har drabbats hårt av arbetslöshet under coronaepidemin - nedstängningen av flygplatsen har varit ett dräpande slag för staden

Från 2020
Hki Vantaa Lentokenttä
Bildtext Det har varit tomt på Helsingfors-Vanda flygplats den senaste tiden.
Bild: Mohamed El bouari / Yle

Arbetslöshetssituationen blir drastiskt sämre hela tiden i Vanda. För tillfället är dryga 17 000 personer utan jobb varav cirka 4 500 är permitterade. Det finns nu ungefär 3 000 lediga jobb i staden.

En stor orsak till Vandas besvärliga situation är att flygplatsen så gott som helt och hållet är nedstängd och många har drabbats av det här. Det finns kring 1 500 företag som är verksamma i flygplatsens närhet och av de 40 000 personer som är anställda av de här företagen är upp till 10 000 hotade av permitteringar eller uppsägningar.

- Få verkar inse hur stor betydelse flygplatsen har, inte bara för Vanda stad, utan för hela landet, säger stadsdirektör Ritva Viljanen.

Det stadens ledning oroar sig över är att flygbolagen söker sig till nya rutter då det inte går att landa på flygplatsen i Vanda.

- De kommer nog knappast tillbaka senare när Finland igen öppnar sina gränser, säger Viljanen.

Även frakten har lidit

Tittar man på mängden resenärer så har utlandsbesökare minskat med 90 procent och inhemska resenärer med 78 procent.

Men frakten har också minskat. Det kommer 55 procent mindre frakt från andra länder och inrikesfrakten har sjunkit till 81 procent av full kapacitet.

- Orsaken är att vi inte har särskilda fraktplan utan all post och alla paket kommer tillsammans med reguljärflygen, berättar Ritva Viljanen.

Ritva Viljanen
Bildtext Stadsdirektör Ritva Viljanen är oroade över arbetslösheten i Vanda.
Bild: Elise Tykkyläinen / Yle

Även hotellverksamheten har lidit kraftigt under det gångna året i Vanda.

- Det folk inte alltid tänker på är att Vanda har näst flest övernattningar av alla kommuner. Bara Helsingfors har fler, påpekar Viljanen. Jämför man till exempel med Lappland har vi många fler resenärer som stannar på våra hotell, fortsätter hon.

Statsministern har förståelse

Ritva Viljanen besökte tillsammans med bland annat Finavias vd Kimmo Mäki statsminister Sanna Marin för att berätta om vad nedstängningen av flygplatsen egentligen har medfött.

- Några konkreta löften gav statsministern inte, det var inte den sortens tillställning men allting sköttes i god anda och hon förstod nog hur illa det är för Vanda, berättar Ritva Viljanen.

Nu har Vanda planer på att utveckla Aviapolis för att få till stånd en ekonomisk återupplivning i området. Bland annat finns ett projekt som ska föra flygplatsområdet in i ett “grönare resande”.

Ett annat projekt är ett jättelikt campus för yrkesutbildning i området. För det här söker Vanda stad finansiering från EU’s stödfond.

Diskussion om artikeln