Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Peking fördömer de oppositionella ledamöternas massavgång i Hongkong - EU kräver att Peking drar tillbaks sina nya bestämmelser

Från 2020
Vy över Hongkong i december 2011
Bildtext EU uppmanade på torsdag Kina att "omedelbart" återkalla de nya bestämmelserna som ledde till att fyra parlamentsledamöter i Hongkongs regionala parlament avsattes för att de inte ansågs vara tillräckligt patriotiska.
Bild: EPA/ALEX HOFFORD

Kina fördömer de 15 prodemokratiska ledamöternas massavgång i Hongkong och varnar för att det är en öppen provokation mot stadens myndigheter.

Samtliga prodemokratiska ledamöter i det lokala parlamentet i Hongkong avgick på torsdag i protest mot att fyra andra prodemokratiska ledamöterna uteslöts.

De avsattes med hänvisning till ett nytt beslut i Kinas parlament, om att Hongkongparlamentariker som stöder Hongkongs självständighet eller utgör ett säkerhetshot, kan avsättas utan domstolsbeslut.

De oppositionella ledamöterna som avgick i solidaritet med de avsatta ledamöterna säger att de gjorde det för att visa omvärlden att Hongkongs parlament inte längre är trovärdigt.

EU fördömer Kinas bestämmelser

EU fördömer Kinas nya bestämmelser som användes för att avsätta de fyra ledamöterna.

EU:s utrikeschef Joseph Borrell kallar dem för godtyckliga i ett utlåtande på EU-ländernas vägnar.

Han säger att det här ytterligare försvagar Hongkongs självbestämmanderätt avsevärt.

EU kräver att den nya lagstiftningen upphävs och att de uteslutna ledamöterna får tillbaka sina tjänster.

Hongkongs parlament inifrån.
Bildtext Oppositionsledamöterna som avgått säger att de inte längre kan verka i Hongkongs parlament på grund av deras kraftigt kringskurna rättigheter.

USA hotar med nya sanktioner

USA varnar Kina för fler nya sanktioner. Senast på måndag införde landet sanktioner mot fyra tjänstemän i Hongkong.

USA har på grund av Kinas kontroversiella säkerhetslag, som verkställdes förra året i Hongkong, infört sanktioner mot flera Pekingtrogna statstjänstemän i Kina och Hongkong det här året.

Också Hongkongs handelsprivilegier med USA har upphävts eftersom man inte längre litar på att Hongkong är tillräckligt oberoende från Kina.

Demokratiaktivisterna demonstrerar i Victoria Park i stadskärnan för att visa "hur fredliga Hongkongbor är"
Bildtext Demokratirörelsens protester i Hongkong satte igång förra sommaren då Kina verkställde en kontroversiell säkerhetslag som bland annat möjliggör att brottsmisstänkta Hongkongbor kan utlämnas till Fastlandskina. Sedan lagen tillämpades har Hongkongbornas friheter inskränkts avsevärt.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Källor: BBC, AFP

Diskussion om artikeln