Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Floppvärvningen Patrik Karlkvist öppnar upp om tiden i Vasa Sport för svensk media – ifrågasätter klubbledningens förklaring: "Jag kanske var dyr"

Från 2020
Uppdaterad 12.11.2020 21:59.
Patrik Karlkvist håller i pucken med en motståndare i ryggen.
Bildtext Patrik Karlkvist gjorde inte några poäng alls på åtta matcher med Vasa Sport.
Bild: All Over Press/Tomi Jokela

Svenske Patrik Karlkvists sejour i Vasa Sport blev kort. Anfallaren förstår att man var missnöjd med hans poängtorka – men klubbens förklaring köper han inte helt. "Jag går inte direkt runt och grinar floder över att jag inte är kvar i Vasa", slår Modo-anfallaren fast för hockeysverige.se.

Efter en imponerande poängproduktion i Modo på näst högsta serienivån i Sverige var tanken att Patrik Karlkvist skulle vara en stjärna i Vasa Sports offensiv. Men den svenske anfallaren hade en tung start i FM-ligan, och lämnade klubben efter noll poäng på åtta matcher.

Lite senare startade Modo en insamling för att få tillbaka yttern, som gjorde 68 poäng på 52 matcher för klubben förra säsongen. Bland annat hockeyikonen Peter Forsberg och fotbollslandslagsspelaren Emil Forsberg deltog i kampanjen – och när Karlkvist var tillbaka i Modotröjan i onsdagskvällens match mot Väsby blev det succé direkt med 1+1 i 5–2-segern.

Under försäsongen med Vasa Sport bjöd Karlkvist ännu på lovande takter, men i seriespelet lossnade det inte. Detta trots att han prenumererade på en plats i förstakedjan och fick mycket istid på power play.

För hockeysverige.se understryker svensken att han nog fick chanser i Vasaklubben.

– Jag har inte producerat de poäng som de krävde och det var väl något som satte sig lite på självförtroendet. Jag började hålla i klubban lite för hårt och när jag väl fick lägena så försökte jag bara få iväg ett snabbt avslut, snarare än att tänka till lite som jag varit bra på tidigare, berättar han för webbplatsen.

Patrik Karlkvist i Sport.
Bildtext Sejouren i Vasa Sport var Patrik Karlkvists första utlandsäventyr.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

”Deras tålamod kan man ifrågasätta”

Karlkvist tycker ändå att Vasasejouren var lärorik och ett ”roligt äventyr”. Däremot förstår han inte helt klubbens förklaring.

– Det hoppades runt i kedjor, jag hade mycket stolpe ut och sen var de väl inte nöjd med mitt jobb, sa de. Men det går väl att diskutera, tycker jag. Men jag gjorde noll poäng på åtta matcher och det finns ingen som vill ha en import som inte gör poäng. Jag kanske var dyr, också.

– Deras tålamod kan man ifrågasätta, men jag går inte direkt runt och grinar floder över att jag inte är kvar i Vasa, utan jag är bara jävligt glad över att vara tillbaka i Örnsköldsvik och i Modo.

Svensken tror att det var poängsaldot som ledde till beslutet, snarare än ”jobbet”.

– Det kändes som en ursäkt för att bli av med mig. Jag har ändå kommit ganska långt i min karriär på hårt jobb och jag försöker alltid tänka på att jobba lite hårdare och hjälpa laget på det sättet när poängen inte trillar in. Så gjorde jag nu också.

Dallas förstaval från 2018 till JYP

FM-ligalaget JYP har det riktigt tufft på pengafronten och lagets tränare är permitterade resten av året. På planen har laget heller inte fått någon drömstart, och nu lånar man in förstärkning från Nordamerika. Ty Dellandrea, Dallas Stars förstaval från 2018, spelar i Jyväskyläklubben tills vidare.

Dellandrea valdes som 13:e spelare totalt av Dallas i draften för drygt två år sedan. Hittills har han mest hållit till i juniorligor, samt spelat elva matcher i farmarligan AHL.

Ännu förra säsongen höll kanadensaren till i juniorligan OHL. Som kapten för Flint Firebirds stod han för finfina 32+38=70 på 47 matcher.

Ty Dellandrea håller upp den kanadensiska flaggan bakom ryggen och jublar.
Bildtext Ty Dellandrea är regerande juniorvärldsmästare.
Bild: /All Over Press

Dessutom var han med i Kanadas guldlag i junior-VM. Dellandrea gjorde fem poäng på sju matcher, bland annat nätade han mot Finland i semifinalen.

Lånet av anfallaren är i kraft tills vidare, meddelar JYP. Jyväskyläklubben kämpar med ekonomiska problem och har permitterat chefstränaren Pekka Tirkkonen och hans assistent Ari-Pekka Santanen tills årsskiftet.

Jyväskylälaget ligger på elfte plats med tretton poäng på tolv matcher.

Resultat, FM-ligan:

KalPa–Lukko 3–2 (2–1, 1–1, 0–0)
9.00 Jesse Graham (Alexander Ruutu-Eetu Luostarinen) 1–0
12.52 Jonne Tammela (Miska Kukkonen-Roni Sevänen) 1–1
13.35 Aleksi Klemetti (Severi Immonen-Graham) 2–1
21.31 Juuso Könönen (Kai Kantola) 3–1
30.37 Tammela (Kukkonen) 3–2

Målvakter: Eero Kilpeläinen, KalPa 5+0+0=5, Samu Perhonen KalPa 2+5+22=29
Lassi Lehtinen Lukko (borta 57.56-50.00) 10+7+2=19

Publik: 1 926

Diskussion om artikeln