Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glädjetårar efter att Nordmakedonien säkrat historisk EM-biljett – slog Georgien i "största matchen någonsin"

Från 2020
Uppdaterad 12.11.2020 22:17.
Nordmakedonska spelare hoppar i en hög av glädje.
Bildtext Nordmakedonska glädjescener efter slutsignal.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tränaren Igor Angelovski föll ihop i glädjetårar – och veterankaptenen, matchhjälten, Goran Pandev kunde inte heller hålla bort tårarna i segerfesten. Känslorna gick det inte att missa då Nordmakedonien säkrade en historisk plats till fotbolls-EM nästa år.

När Nations League startades betydde det dörren till EM var mer öppen än någonsin för de minsta fotbollsnationerna i Europa.

En EM-biljett skulle nämligen delas ut till vinnaren av slutspelet i D-divisionen. I onsdagskvällens playoff-final möttes Georgien och Nordmakedonien – två länder som aldrig spelat i ett mästerskap.

– Det här har beskrivits som den största matchen i vår historia. Vi är så nära EM-platsen. Vi är bara två miljoner invånare i vårt land och vi har väntat på det här så länge, berättade den nordmakedonska HJK-spelaren Ferhan Hasani för Yle Urheilu inför torsdagskvällens match.

Veteranen avgjorde – grät efter matchen

Hasani fanns inte själv med i Nordmakedoniens trupp i den stora matchen. Anfallaren är skadad.

Georgien lyckades inte ta vara på hemmaplansfavören i den avgörande matchen. Båda lagen bjöd på ett rätt så försiktigt spel, utan att skapa värst många farliga chanser.

Matchens enda mål kom i den 56:e minuten. Nordmakedonien spelade sig genom hemmaförsvaret, Udinese-anfallaren Ilija Nestorovski hittade Genoa-veteranen Goran Pandev, och kaptenen petade in det viktiga målet.

Matchen bjöd inte på fler mål – och efter slutsignal omringades den till synes omtumlade och tårögde Pandev att glädjerusiga lagkamrater.

I EM-gruppspelet får Nordmakedonien möta Nederländerna, Ukraina och Österrike.

Goran Pandev skjuter en fotboll.
Bildtext Landslagsveteranen Goran Pandev gjorde matchens enda fullträff.

Resultat, EM-playoff:

Georgien–Nordmakedonien 0–1 (0–1)
56' Goran Pandev 0–1

Ungern–Island 21.45

Nordirland–Slovakien 21.45

Serbien–Skottland 21.45

Diskussion om artikeln