Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kasköfullmäktige gav fortsatt förtroende för stadsdirektören – men med minsta möjliga marginal

Från 2020
Uppdaterad 13.11.2020 11:38.
Fullmäktigeledamöter och medierepresentanter förbereder sig fusionsbeslut i Kaskö fullmäktigesal.
Bildtext Arkivbild från Kasköfullmäktige i november 2019 då man röstade emot en fusion med Närpes.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Kaskö stadsfullmäktige röstade på torsdagskvällen för fortsatt förtroende för stadsdirektören Minna Nikander. Rösterna föll 9-8.

I Kaskö är de politiska skyttegravarna alltjämnt djupa efter den bittra striden om en kommunfusion med Närpes. Inga överraskningar kom därför under torsdagskvällens omröstning.

Ledamöterna inom SFP och Samlingspartiet, som fört fram missnöje med och brist på förtroende för stadsdirektören, röstade emot. Man pekar på långvariga problem med arbetet i stadens ledningsgrupp, på dåligt arbetsklimat, och på en osaklig ledarstil.

Ledamöterna inom SDP, Sannfinländarna, Vänsterförbundet och De gröna röstade däremot för fortsatt förtroende.

Fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) uppger att kvällens diskussion var lång med många talturer.

Nu hoppas han ändå att frågan om bristen på förtroende är avslutad, att man kan börja från noll och istället blicka framåt.

- Jag hoppas förstås att de olika grupperna nu börjar samarbeta, det är enda sättet för oss om vi ska kunna gå vidare. Det var flera som framhöll det ikväll att vi måste sätta oss ner och försöka nå ett gott samarbete så att vi kan lotsa Kaskö stad framåt.

Hårda ord

SFP-ledamoten Carl-Gustav Mangs anser att fullmäktiges diskussion bjöd på onödigt hårda ord.

- Det var kanske onödigt mycket smutskastande från båda hållen, det kommer man inte ifrån. Det borde ha räckt med vad vi har sagt till varandra redan tidigare.

Att omröstningen skulle sluta i siffrorna 9-8 hade man inom SFP naturligtvis räknat med. Men Mangs säger att man valde att slutföra processen för att om möjligt belysa vad det innebär att man åtnjuter förtroende för varandra i staden, såväl förtroendevalda som tjänstemän.

- Jag har fått uppfattningen att alla kanske inte förstår vad det betyder.

Och det här förtroendet, det saknar du fortfarande för Minna Nikander?

- Ja, det gör jag. Och man kan inte få tillbaka ett förtroende före situationen har rättats till så att båda två tillsammans kan komma överens om hur man drar upp riktlinjerna i fortsättningen utan att det då ska bli något som händer på vägen så att man inte riktigt vet var man står.

Nikander: "De har rätt att uttrycka sin åsikt"

Minna Nikander säger själv att hon är mycket tacksam för förtroendet och hoppas att samarbetet med stadsborna kan fortsätta i framtiden.

– Vi har stora saker att lösa och en ekonomi att få i balans, så alla behövs i detta talkoarbete.

Hur ser du på det att nästan hälften av fullmäktigeledamöterna säger att de inte har förtroende för dig, hur ska samarbetet kunna fortsätta?

– De har rätt att uttrycka sin åsikt. Jag hoppas att vi kan nå enighet vad gäller de stora sakerna för staden, säger Nikander.

Artikeln uppdaterad 13.11.2020 kl. 11:30 med kommentarer av Minna Nikander.

Diskussion om artikeln