Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Trumprädda republikaner vägrar erkänna Joe Bidens valseger – men blickarna riktas redan mot senatskampen i Georgia

Från 2020
Uppdaterad 13.11.2020 22:34.
Kommentarsbild på Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa bredvid USA:s president Donald Trump.
Bildtext Synen på Trumps konfrontativa förhållningssätt varierar bland politiska bedömare i USA, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa i sin kommentar.

Nästan en vecka efter att Joe Bidens seger i presidentvalet klarnat, vägrar Donald Trump fortfarande att erkänna en valförlust. Det är både väntat och oerhört. Många republikaner har mer än ett skäl att stå vid presidentens sida också i förlustens ögonblick, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa.

Trump vägrade redan under kampanjen att förbinda sig till att acceptera valresultatet. Hans motvilja att erkänna ett nederlag är välkänd från tidigare.

När han nu lever upp till sitt “löfte” bryter han samtidigt mot en långvarig amerikansk tradition där den förlorande presidentkandidaten erkänner sin förlust.

I stället har Trump fortsatt komma med påståenden om utbrett valfusk, särskilt på Twitter.

De saknar tillsvidare belägg, har bland annat New York Times omfattande kartläggning kommit fram till.

– Det finns inga bevis på att valsedlar raderats, förändrats eller äventyrats, konstaterar i sin tur säkerhetsmyndigheten CISA i ett uttalande från torsdagen.

Myndigheten – som ingår i USA:s departement för inrikes säkerhet DHS – beskriver årets val som "det säkraste i amerikansk historia." Men än så länge har en trotsig Trump de flesta inom sitt parti med sig.

Många republikanska senatorer håller låg profil

Endast en handfull republikanska senatorer har gratulerat Joe Biden till valsegern, medan många hållit låg profil. Vissa har allierat sig med Trump genom att aktivt ifrågasätta valresultatet.

Republikanernas senatsledare Mitch McConnell lät nyligen också förstå att valet ännu inte är avgjort, genom att säga att Trump “är i sin fulla rätt att beakta påståenden om oegentligheter och överväga sina juridiska alternativ”.

Trumpkampanjens försök att utmana valresultatet genom en rad stämningsyrkanden i olika delstater har hittills varit föga framgångsrika.

Det handlar ändå inte enbart om påstådda misstankar om valfusk när McConnell och andra republikaner, åtminstone utåt sett, aktar sig för att gå emot Trump.

Republikaner behöver Trumps draghjälp i Georgia

Många frågar sig vilken roll och makt Trump kommer att ha inom sitt parti framöver, om och när han lämnar Vita huset.

Över 72 miljoner röster – mer än någon annan presidentkandidat i amerikansk historia förutom Joe Biden – visar att Trump kan bli en maktfaktor inom republikanerna åtminstone en tid till.

Även i förlustens ögonblick aktar sig många republikaner för att reta upp presidenten, av rädsla för att utsättas för hans och kärnväljarnas vrede. En kanske ännu viktigare orsak är kampen om makten i senaten.

Två senatsval äger rum i delstaten Georgia i början av januari. Republikanerna måste vinna åtminstone det ena valet för att lyckas bevara sin senatsmajoritet.

Republikanska senatorer har bland annat sagt till nättidningen Politico att oviljan att erkänna Biden som vinnare i själva verket handlar om att säkra Trumps draghjälp i senatskampanjen i Georgia.

– Vi behöver hans väljare. Han har ett enormt stöd där ute, säger South Dakota-senatorn John Thune.

Kuppmakare eller tjurig tonåring?

Synen på Trumps konfrontativa förhållningssätt varierar bland politiska bedömare i USA.

Vissa anser att det bör tas med en nypa salt. De verkar anse att Trump är som en arg tonåring som inte fått som han vill och därför väljer att tjura.

– Ge honom tid att smälta resultatet, sade ex-senatorn och republikanen Rick Santorum nyligen.

Andra ser betydligt mer allvarsamt på läget. Den kända historikern och författaren Timothy Snyder hävdar att Donald Trump försöker sjösätta en statskupp.

– Den må vara klumpigt arrangerad, men det betyder inte att den misslyckas, skriver Snyder i ett längre resonemang som han publicerat på Twitter.

Journalisten Andrew Prokop på vänsterlutande publikationen Vox målar upp ett scenario där Trump ännu kan hitta en väg till en valseger.

Det skulle kräva att republikanska lagstiftare och konservativa domare skulle förhindra fastställandet av valresultatet ute i delstater som Biden vunnit.

Alternativt kunde de byta ut Biden elektorer – de som formellt väljer presidenten – mot Trumplojala elektorer genom att påtala till exempel valfusk.

Hypotetiskt och långsökt? Jodå, erkänner Prokop själv men menar att möjligheten inte kan uteslutas fullständigt på grund av de starka politiska motsättningarna som råder.

Trump sätter käppar i hjulet för Bidens presidentförberedelser – senast i december fastställs valresultatet formellt

Samtidigt fortsätter Joe Biden och hans team med att förbereda sig för att ta över Vita huset. Men förberedelserna påverkas också av Trumps vägran att acceptera valresultatet.

Bidens team har inte getts tillträde till den dagliga underrättelsebriefingen, som innehåller aktuell och ofta känslig information som berör nationell säkerhet.

Ingen lag förutsätter att Trump beviljar Biden informationen, men det har varit en tradition att en avgående president erbjuder sin efterträdare informationen sedan slutet av 1960-talet, skriver The New York Times.

Trump har också förhindrat Biden från att få tillgång till gratulationsmeddelanden som andra statschefer skickat till utrikesministeriet, skriver The Washington Post.

Det politiska ställningskriget kan få åtminstone någon form av slutpunkt den 8 december, då delstaterna måste certifiera sitt valresultat. Det ses också som ett sannolikt slutdatum för Trumps juridiska försvarskamp.

Några dagar senare, den 14 december, röstar elektorerna, som formellt väljer presidenten.

Rättelse 13.11.2020 klockan 7.49: Datumet i den sista meniningen av texten var fel, rätt datum är 14 december.