Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Massaker i Etiopien, troligen hundratals döda

Från 2020
Karta av Etiopien med regionen Tigray utmärkt.
Bildtext Tigray finns i norra Etiopien, vid gränsen mot Eritrea.
Bild: Yle

Konflikten i Etiopien blir allt blodigare. Tiotals, kanske till och med hundratals civila har fått sätta livet till i staden Mai-Kadra i ett blodbad kopplat till oroligheterna mellan landets regering och den lokala ledningen i Tigrayregionen.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International har de civila knivhuggits eller slagits till döds under natten till måndagen.

Amnesty har otäcka videobilder och fotografier på döda kroppar i Mai-Kadra. Organisationen säger sig ha fått bekräftat att bilderna är äkta.

Vittnen säger att Tigrayregionens trupper ligger bakom händelsen och att den utspelade sig efter att de tigreanska styrkorna hade besegrats av federala etiopiska soldater.

Amnesty kan inte bekräfta vem som ligger bakom blodbadet.

Inbördeskrig och flyktingvåg kan vara på väg

Det här är den första större incidenten där civila är inblandade i oroligheterna som började förra veckan.

Tigrays styrande parti TPLF har inte ännu kommenterat händelsen.

Det finns farhågor om att ett inbördeskrig kan vara på väg att blossa upp i konflikten mellan etiopiska styrkor och Tigray.

FN bad i går på torsdagen om att få tillträde till Tigray för att kunna hjälpa civila att fly och för att förebygga en större humanitär katastrof, men ett tillstånd har ännu inte utfärdats.

Konflikten befaras leda till en flyktingvåg på upp till 200 000 flyende människor.

Tigray är isolerat från omvärlden och det har varit svårt att få information om vad där händer, men det finns uppgifter om attacker mot både federala styrkor och tigreanska trupper.

Diskussion om artikeln