Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gjut juleljus i sand och kartong

Från 2020
Gjut juleljus i sand och kartong - Spela upp på Arenan

Vi blir lika överraskade varje år över hur mörkt det faktiskt är i november. Botemedlet är att omge sig med så mycket ljus som möjligt. Att gjuta egna ljus går ganska snabbt och ger fina resultat.

Du behöver:

  • ljusmassa eller ljusstumpar där veken är borttagen
  • färg för infärgning av ljus (finns i butiker som säljer ljusmassa)
  • vekar (tjockleken anpassas efter ljusets storlek)
  • grillpinnar
  • kartonger i olika form och storlek (mjölk, chipsrör, grädde)
  • gammal kastrull
  • tom konservburk (för vattenbad)
  • sand i behållare
  • kokplatta
  • vaxduk
En flaska i en bytta med sand.
Bild: Yle/Strömsö

Gjut ljus i en bytta med sand

Ett lite annorlunda sätt att gjuta ljus är att använda sand som gjutform. Ett tvättfat med fuktig sand som är hårt packad är själva basen.

Gör en urgröpning i sanden med en flaska eller ett glas. Packa sanden ytterligare runt flaskan och dra upp den försiktigt.

Kvar finns ett hål lämpligt för ett ljus. Jämna sanden ifall kanterna är ojämna.

Jag använde mig av en veke med metallplatta i änden och den placeras i mitten av urgröpningen och trycks försiktigt ner i sanden, bara så sanden täcker plattan.

Veken behöver stödjas upp under gjutningen. Ta två grillpinnar och placera dem på varsin sidan av veken och fäst dem med en bit tejp. Pinnarna bör vara så pass långa att de vilar på fatets kant.

Ljusstöpning.
Bild: Yle/Strömsö

Gjut randiga retroljus

Mjölkkartonger har använts flitigt som gjutformar för ljus, men du kan också använda mindre former som kartonger för grädde eller runda chipsrör. Det blir en spännande helhet om ljusen får olika form.

Kartongerna bör förstås vara ursköljda och torra innan gjutningen börjar. Om du inte har tänkt dig att göra riktigt stora ljus kan du skära bort halva kartongen.

Här behöver veken fästas med en droppe lim i botten. Försök att få den så centrerad som möjligt. Desto mera centrerad veke, ju snyggare och säkrare låga. Stöd veken med grillpinnar.

En pysslande kvinna.
Bild: Yle/Strömsö

Smält ljusmassan i vattenbad

Sätt en konservburk i en kastrull med vatten. Konservburken fungerar som smältkärl för ljusmassan.

Rör om i burken medan massan smälter. Sätt i färgkornen. Det varierar mellan färger och fabrikat hur många korn som krävs för önskad nyans.

Nyansen avgörs lättast om du drar av omrörningspinnen på ett hushållspapper. Då syns nyansen bättre än i smältkärlet. När färgnyansen är rätt häller du ljusmassan i gjutformen.

Ett randigt ljus.
Bild: Yle/Strömsö

Enfärgade sandljus och randiga kartongljus

Sandljuset kommer att få en yttersida av sand och därför är det enklast att göra dem enfärgade.

Mindre former kan du fylla på en gång, men större former skall du fylla i omgångar och låta stelna emellan så att ljuset inte sjunker ihop i mitten.

För att göra randiga ljus i mjölkförpackningar eller chipsrör, häller du i en färg åt gången och låter lagren stelna innan du häller i nästa färglager.

Ljusstöpning.
Bild: Yle/Strömsö

När ljusmassan har stelnat kan du gräva fram dina sandljus. Var beredd på att en viss mängd sand kommer att lossna så ha ljuset på ett fat.

Det varierar mellan förpackningar hur lätt ljuset släpper från sidorna. Vaxade gräddförpackningar lossnar lättare än chipsrör. Bäst är det att låta ljusmassan svalna helt innan du börjar. Ta hjälp av en sax och klipp försiktigt.

Låt ljusen svalna helt och hållet innan du tänder dem. Och viktigast av allt: Lämna inga ljus utan uppsikt!

Juldekoration
Bild: Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln