Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Livstids fängelse för skolattacken i Kuopio - mannen döms för ett mord och 20 mordförsök

Från 2020
Uppdaterad 13.11.2020 15:02.
Den misstänkta sitter i rätten med flera fotografer framför sig.
Bildtext Bild från rättegången strax innan den inleddes 8.9.2020.
Bild: Lehtikuva

Den man som dödade och skadade sina studiekamrater på en läroinrättning i Savolax för ett drygt år sedan fick idag sin dom.

Domen lyder på livstids fängelse. Mannen döms för ett mord och 20 mordförsök.

Den då 25-åriga Joel Marin var beväpnad med ett sabel-liknande svärd när han genomförde dådet på Savolax yrkesinstitut i Kuopio den första oktober 2019. Han studerade själv vid yrkesinstitutet.

En ung kvinnlig utbytesstudent från Ukraina dog och nio personer skadades. Mannen skadades själv i benet när polisen sköt mot honom när han greps.

Mannen åtalades för ett mord, 20 mordförsök, grovt sabotage samt försök till grov misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för Marin medan försvaret pläderade för en mildare dom än livstid. Försvaret ansåg att Marin hade nedsatt tillräknelighet vid tiden för gärningen.

Tingsrätten ansåg däremot att Marin var tillräknelig och att han hade planerat attacken en längre tid. Den godkände också så gott som alla de straffyrkanden åklagarna hade lagt fram.

Rätten valde däremot att inte döma Marin för sabotage i enlighet med åtalet utan endast för grov skadegörelse. Likaså dömdes han för försök till misshandel, i stället för grov misshandel som åklagarna hade yrkat på.

Det var fråga om grov skadegörelse då Marin anlade en brand i ett klassrum i yrkesinstitutet.

Erkände sig skyldig tidigare

Rättegången i Norra Savolax tingsrätt inleddes för drygt två månader sedan och enligt åklagaren blev det klart att han hade förberett dådet i ett års tid. Åklagaren ansåg också att hans avsikt var att skapa skräck hos oskyldiga.

Mannen har tidigare erkänt att han gjort sig skyldig till mord, liksom till tre av mordförsöken.

Enligt mannens försvar var hans plan att döda sig själv eller bli dödad av polis.

Försvaret bestred åklagarens uppgifter om att han skulle ha planerat dådet i ett års tid, även om han gick med i en skytteklubb ett år innan attacken.

Oklart i hur hög grad mannen ångrar sig

Försvarsadvokaten har sagt att mannen har ångrat det han gjort. I polisförhören sa Marin ändå att dådet inte stör honom så mycket.

I förundersökningen sägs det att han inledningsvis inte ville döda någon, det behovet uppstod senare.

Marin hade bekantat sig med tidigare skolskjutningar, bland annat dem i Jokela och Kauhajoki, samt med attackerna i Columbine och Sandy Hook i USA.

Idén att använda sabel fick han från skolattacken i Trollhättan i Sverige 2015.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft. Försvaret har uttryckt missnöje med domen och överväger att överklaga.