Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kajakföretag i Skärgårdshavet vann första pris i Östersjötävlingen för hållbar turism

Från 2020
Två kajaker är uppdragna på en sandstrand, som badar i ljuset av de sista solstrålarna där solen går ner över havet.
Bildtext En hållbar natur uppskattas av allt fler turister.
Bild: Benjamin Donner/Aavameri Sea Kayaking

Turismföretaget Aavameri Sea Kayaking från Åboland har vunnit både första och andra pris i en tävling för hållbar turism i Östersjöregionen.

Aavameri Sea Kayaking vann i kategorin ”mest hållbara leverantör av turisttjänster”, och fick dessutom andra pris i kategorin "mest hållbara produkt eller tjänst" i Östersjön.

- Det var en stor och prålig tävling. Jättefint att vi här i Åboland har blivit uppmärksammade. Det känns jättebra, säger Aavameris ägare Benjamin Donner.

Benjamin Donner tar paus vid stranden
Bildtext Arkivbild. Benjamin Donner är jätteglad över priset.
Bild: YLE/Annika Sylvin-Reuter

Enligt Donner är hållbarhet bland det viktigaste för turismföretag som jobbar i skärgården. Därför använder företaget sig av skärgårdsprodukter, skärgårdsinriktad mat, lokal inkvartering i skärgården och värnar om naturen.

Det märks att finländare vill ta sig ut i naturen och skärgården för att njuta av nya saker med familjen.

- Både för våra kunder och våra guider är det viktigt att det vi gör är hållbart, att vi inte lämnar spår i naturen. Turismen ska inte skada det ställe där man finns, säger Donner.

Rekordmånga inhemska kunder

Aavameri Sea Kayaking är ett företag med internationella kunder, som lockas ut i den finländska skärgården på kajakfärder. Naturupplevelserna räcker ofta flera dagar i sträck.

- Men i år har det varit annorlunda. Mängden inhemska kunder har istället ökat massor, och samtidigt har vi haft fler kunder än förut. Det märks att finländare vill ta sig ut i naturen och skärgården för att njuta av nya saker med familjen, säger Benjamin Donner.

Ett grönt tält har spänts upp på en skärgårdsö. Solen håller på att gå ner över viken, där kajaker är uppdragna på klippstranden.
Bildtext Många finländare har vistats i skärgården i år.
Bild: Benjamin Donner/Aavameri Sea Kayaking

Företaget ordnar också resor för finländare som vill paddla på andra ställen i världen. Det skulle man normalt ha gjort också nu i november, men på grund av coronapandemin har man paus med det just nu.

Första gången priserna delades ut

Det var första gången Östersjöregionens hållbara turismpris delades ut.

Vinnarna utsågs bland 30 nominerade företag, tjänster och organisationer inom turistbranschen i Östersjöregionen.

Priset är ett sätt att stimulera återhämtningen i turistbranschen, och att uppmuntra nya hållbara idéer och initiativ under och efter den globala COVID-19-pandemin, som har slagit hårt mot turistindustrin, sägs det i ett pressmeddelande från Östersjöstaternas råd.

Pärnu i Estland vann i kategorin ”mest hållbara turistdestination”,
Sinatur Hotel & Konference i Danmark vann i kategorin ”mest hållbara produkt eller tjänst”, medan Aavameri Sea Kayaking vann kategorin ”mest hållbara leverantör av turisttjänster”.

Åboregionen klarade sig också i övrigt bra i tävlingen. Herrankukkaro från Rimito blev tvåa i kategorin ”mest hållbara leverantör av turisttjänster”.

Diskussion om artikeln