Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jussi Halla-aho vill bli borgmästare i Helsingfors

Från 2020
Uppdaterad 13.11.2020 15:40.
Jussi Halla-aho i sommarsol vid Åbo slott
Bildtext Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho.
Bild: Bengt Östling/Yle

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho ställer upp som partiets kandidat i borgmästarvalet i Helsingfors. Det rapporterar Yle Uutiset.

Samlingspartiets Jan Vapaavuori meddelade för en knapp vecka sedan att han inte ställer upp för omval till Helsingfors borgmästare. Men en som vill bli borgmästare är Sannfinländarnas Jussi Halla-aho. Partiets kretsstyrelse godkände hans kandidatur 7 november.

Sannfinländarna har i dagsläget fem ledamöter i Helsingfors stadsfullmäktige som består av 85 ledamöter.

Halla-aho har presenterat sina tankar om borgmästarvalet på en Youtube-kanal. Enligt partiledaren är de viktigaste frågorna de skyhöga bostadspriserna, segregationen i skolor och bostadsområden, narkotikahandeln, otryggheten och brottslighet.

Enligt Halla-aho beror problemen på befolkningsutvecklingen i Helsingfors, som i sin tur främst beror på invandring.

- Helsingfors är en global socialbyrå, säger han.

"Behöver inte vara regnbågshuvudstad eller klimathuvudstad"

Under de senaste åren har Helsingfors intensifierat samarbetet med andra huvudstäder. Helsingfors började bland annat rapportera till FN om sina mål för hållbar utveckling. Helsingfors blev den andra staden att göra det efter New York.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho anser att Helsingfors inte behöver vara en världsstad och att den inte behöver tävla om invånarantal med världsmetropoler.

- Den behöver inte vara en regnbågshuvudstad och inte heller en klimathuvudstad. Helsingfors behöver inte vara mångkulturellt eller mångspråkigt.

Tryggt, och rent

Halla-aho säger att Helsingfors ska vara tryggt, rent, trevligt och ha en rimlig prisnivå för sina invånare. Enligt honom innebär det att staden också blir attraktiv för investerare, turister och nya skattebetalare.

I kommunalvalet år 2017 fick partiet 6,7 procent av rösterna i Helsingfors. I dagsläget är Samlingspartiet, De gröna, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet större än Sannfinländarna.

I det förra kommunalvalet fick Halla-aho 5 668 röster och var med det röstetalet Helsingfors elfte populäraste kandidat. Då var Sannfinländarnas borgmästarkandidat Mika Raatikainen.

Helsingfors nya borgmästare väljs i samband med kommunalvalet i april nästa år. Stadens nuvarande borgmästare Jan Vapaavuori har meddelat att han inte ställer upp för omval.

Socialdemokraterna har tidigare nominerat
Nasima Razmyar och Rörelse nu har nominerat Harry "Hjallis" Harkimo till respektive partis borgmästarkandidat.

Artikeln baserar sig på en artikel från Yle Uutiset Jussi Halla-aho lähtee mukaan Helsingin pormestarikisaan:"Helsingin ei tarvitse olla maailmankaupunki"

Artikeln översattes av Annica Lindström