Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Jussi Halla-aho behöver inte bli borgmästare för att vinna valet i Helsingfors

Från 2020
Jussi Halla-aho står vid ett podium. Magnus Swanljungs kommentarsstämpel på bilden.
Bildtext Halla-aho kanske kan slippa borgmästarjobbet men ändå bli valets röstkung, skriver skriver Svenska Yles politikreporter Magnus Swanljung.
Bild: Yle/Jyrki Valkama, Mikko Ahmajärvi

Sannfinländarna har utsett Jussi Halla-aho till borgmästarkandidat i Helsingfors. Det ger partiet chanser att göra ett gott val i huvudstaden, men troligen räknar Halla-aho snarare med att sätta agenda och bli röstkung än att bli borgmästare, skriver Svenska Yles politikreporter Magnus Swanljung.

Val kan man vinna på flera sätt.

Om Sannfinländarna blir största parti i Helsingfors i kommunalvalet i april kanske resten av de nyvalda fullmäktigeledamöterna känner sig moraliskt förpliktigade att utse Jussi Halla-aho till borgmästare.

Men man undrar om det verkligen är drömjobbet för den som leder det största oppositionspartiet i riksdagen – och som redan sagt sig sikta på statsministerposten i nästa riksdagsval.

Kanske räknar Sannfinländarna och Halla-aho trots allt med att risken är ganska liten. Idag har partiet fem ledamöter i Helsingfors stadsfullmäktige. Samlingspartiet har 24, De gröna 21.

Halla-aho kanske kan slippa borgmästarjobbet men ändå ha goda chanser att bli valets röstkung. Tanken kan kännas lockande.

Särskilt efter att det förra valets röstkung, Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml), meddelade att han inte ställer upp för återval ligger fältet öppet för den som vill utmana från höger.

Sannfinländarna vill bli störst i kommunalvalet

Man kan ändå notera att Sannfinländarnas distriktsstyrelse fattade beslut om Halla-ahos kandidatur redan den 7 november, alltså dagen innan Vapaavuori meddelade om sitt beslut i Helsingin Sanomat.

Att Halla-aho ställer upp i borgmästarvalet är alltså inte en nyck för att Vapaavuori lämnar ett tomrum efter sig, utan ännu ett tecken på att Sannfinländarna satsar stort och målmedvetet på kommunalvalet.

Målet är att bli det största kommunpartiet – och den stora mängd röster som rör sig i Helsingfors har en procentuell betydelse för valresultatet i hela landet.

Att bli hela landets röstkung kunde också ha en stor symbolisk betydelse. I det förra kommunalvalet fick Halla-aho strax under 6000 personliga röster, medan Jan Vapaavuori skrällde med nära 30 000.

I riksdagsvalet fick Halla-aho ändå 20 000 röster i Helsingfors valkrets. Kommer han i närheten av det i kommunalvalet betyder det att Sannfinländarnas fullmäktigegrupp växer ordentligt.

Halla-aho sätter gärna agendan

Men framför allt har nu Halla-aho och Sannfinländarna stora möjligheter påverka valets agenda – i Helsingfors och i hela landet.

Halla-aho har helt andra möjligheter att dominera valdebatten i Helsingfors än Mika Raatikainen som kandiderade för borgmästarposten för fyra år sedan.

De senaste dagarna har han gärna deltagit i diskussionen om ungdomsbrottsligheten i Helsingfors.

I en video på Youtube betecknar Halla-aho bostadspriserna, segregeringen, droghandeln, osäkerheten och brottsligheten som de största problemen i Helsingfors.

Orsaken till problemen står enligt honom att finna i befolkningsutvecklingen och invandringen.

Diskussion om artikeln