Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Janne Grönroos blir Efter Nios nya programledare

Från 2020
Uppdaterad 17.11.2020 10:54.
Janne Grönroos och Sonja Kailassaari i Efter Nios studio.
Bildtext Janne Grönroos leder Efter Nio tillsammans med Sonja Kailassaari.

Nu är det officiellt: Det är programledaren och komikern Janne Grönroos som tar över då Mårten Svartström slutar på Efter Nio. Grönroos senaste anställning var på Aftonbladet, där han vande sig vid att göra tv för en bred rikssvensk publik.

När Efter Nio drar igår sin vårsäsong efter årsskiftet kommer den långvariga programledaren Sonja Kailassaari att ha en ny kompanjon vid sin sida. Istället för Mårten Svartström, som varit med sedan starten 2014, kommer medieprofilen Janne Grönroos att basa för tv-programmet tillsammans med Sonja.

– Jag ser fram emot att jobba med finlandssvensk tv, och det här är det program jag vill göra. Så jag har nu suttit i Stockholm och väntat på att Mårten ska sluta de senaste åren, skrattar han.

Janne Grönroos blev känd i Svenskfinland då han var en av programledarna för morgonshowen Succémorgon på Radio X3M. Han har jobbat som frilansjournalist med betoning på underhållning och som stå upp-komiker på ett flertal inhemska och ett par rikssvenska scener.

I Sverige är man alltid lite udda

De senaste åren har Janne tillbringat hälften av sin arbetsvecka i Sverige, eftersom han var knuten till Aftonbladet och var en av dem som ledde tv-showen Aftonbladet morgon.

Men under coronavåren stannade han i Finland. Det var under den tiden som beslutet att rota sig ordentligt här hemma mognade fram.

– Sverige har sin charm, men utöver jobbet fanns där inte så mycket för mig. Det är i Finland jag har vänner och familj.

Janne Grönroos, som kommer från Ekenäs, har fått många uppskattande kommentarer för att han höll fast vid sin finlandssvenska och sin västnyländska satsmelodi också i svensk riksmedia. Själv säger han att det är för att rikssvenska är för svårt.

– Om jag hade kunnat prata rikssvenska hade jag kanske försökt. Nu var jag alltid udda, alltid den där finnen som pratade konstigt.

Janne Grönroos.
Bildtext Janne Grönroos återvänder till Svenska Yle med glädje.

Janne tog det som en hederssak att lära svenskarna mer om Finland, och höll ibland frågesporter i sändning om vad olika finlandssvenska ord betyder. Ofta förvånades han avsvenskarnas okunskap om vår gemensamma historia.

Skyr inte tyngre ämnen

Åren som morgonvärd i Sverige innebar ändå mycket mer än upptåg och kluriga frågesporter. Programmet innehöll också partiledarutfrågningar, aktualiteter och djupa samtal med människor som hade tunga erfarenheter i bagaget. Det senaste stora jobbet Janne hade där var att ingå i tv-teamet som bevakade presidentvalet i USA.

Det är alltså en erfaren journalist och programledare som stiger in i Efter Nios studio tillsammans med Sonja Kailassaari efter juluppehållet. Att programledarna emellanåt får lägga sig själv i blöt, och prova på ovanliga saker som tarmsköljning eller IQ-test, är inget som oroar Janne Grönroos.

– Jag har tagit en navelpiercing i direktsändning och gjort mycket värre saker genom åren, så det blir inga problem. Men det jag går mest igång på är att få aha-upplevelser och lära mig nytt i samtal med andra människor.

Diskussion om artikeln