Samhällsdebatten är för negativ – Yles nya projekt ska locka till god ton: "Det saknas en genuin önskan att försöka förstå andra"
Negativ, respektlös och intensiv. Så skulle majoriteten av finländarna beskriva diskussionskulturen, visar en undersökning som Yle har gjort. Nu lanserar vi ett projekt för att skapa trygga samtalsmiljöer.

Samhällsdebatten är för negativ – Yles nya projekt ska locka till god ton
Det femåriga Hyvin sanottu–Bra sagt-projektet ska bidra till ett bättre klimat inom samhällsdiskussionen. Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs har märkt att diskussionskulturen i Finland har blivit sämre.
– Ibland märks det att det saknas en genuin önskan att lyssna på den andra och verkligen försöka förstå – vissa missförstår avsiktligt. Debatten kan snabbt eskalera till en giftig nivå, säger hon.
Sex av tio tummar ner
Före Bra sagt-projektet gjorde Yle en undersökning som visade att sex av tio finländare upplever att samtalskulturen har försämrats.
En fjärdedel av finländarna undviker att yttra vissa åsikter av rädsla för hur andra ska reagera.
– Undersökningen visade att folk har tröttnat ordentligt på det så kallade avsiktliga missförståndet. Det här är en av de saker som vi ska lösa tillsammans, säger Markus Liimatainen som är producent för projektet i ett pressmeddelande.
Majoriteten av finländarna vill se en samhällsdiskussion där parterna respekterar varandra och värdesätter olika åsikter. Bra sagt-projektet strävar efter att inspirera till just det här.
– Vi vill inspirera finländare att delta i en lyhörd diskussion där andra synpunkter respekteras, säger Johanna Törn-Mangs.
– Yles uppgift är att stärka samhället och kulturen och öka förståelsen bland människor. På det sättet träffar det här projektet mitt i prick.
Olika åsikter ska få höras
Från Yles håll förverkligas projektet bland annat genom att låta människor av olika åsikt få mötas.
Vi vill också erbjuda plattformar för diskussion där bland annat journalister kan bidra till debatten och kommunicera med publiken.
– Journalister spelar en väldigt viktig roll här. Att ge människor med olika bakgrund möjlighet att föra fram sina åsikter är en grund för ökad förståelse och god debatt, säger Törn-Mangs.
Det är viktigt att lyssna
Yles undersökning visar att nästan alla finländare tycker att lyssnandet är en viktig del av en diskussion.
– Att genuint lyssna på andra och försöka förstå vad den försöker säga är det viktigaste i en diskussion. Man ska inte avsiktligt tolka saker på det värsta sättet, utan försöka inse vad den andras utgångspunkter är och varför hen har en viss synvinkel, säger Törn-Mangs.
Vi vill inspirera finländare att delta i en lyhörd diskussion där andra synpunkter respekteras
Projektet äger rum år 2021-2026. Tiotals samarbetspartner deltar i projektet. Till dem hör Republikens presidents kansli, Försvarsmakten, Finlands bollförbund, scoutrörelsen och kyrkan.
De finlandssvenska aktörerna Bildningsalliansen, Folktinget och Svenska kulturfonden har också anmält sitt intresse för att vara med.