Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samhällsdebatten är för negativ – Yles nya projekt ska locka till god ton: "Det saknas en genuin önskan att försöka förstå andra"

Från 2020
Uppdaterad 16.11.2020 10:29.
En bild på ett insjölandskap i Finland med en logga där det står "Bra sagt - respektfull diskussion i Finland" ovanpå.
Bildtext Bra sagt-projektet ska inspirera människor att delta i samhällsdebatten. Yle leder projektet tillsammans med stiftelsen Dialogpaus.
Bild: Yle / Mostphotos

Negativ, respektlös och intensiv. Så skulle majoriteten av finländarna beskriva diskussionskulturen, visar en undersökning som Yle har gjort. Nu lanserar vi ett projekt för att skapa trygga samtalsmiljöer.

Samhällsdebatten är för negativ – Yles nya projekt ska locka till god ton

2:39

Det femåriga Hyvin sanottu–Bra sagt-projektet ska bidra till ett bättre klimat inom samhällsdiskussionen. Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs har märkt att diskussionskulturen i Finland har blivit sämre.

– Ibland märks det att det saknas en genuin önskan att lyssna på den andra och verkligen försöka förstå – vissa missförstår avsiktligt. Debatten kan snabbt eskalera till en giftig nivå, säger hon.

På bilden Johanna Törn-Mangs
Bildtext Yle vill att folk ska känna att de är delaktiga i samhället och att så många som möjligt ska våga delta i samhällsdebatten, säger Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs.
Bild: Ilmari Fabritius

Sex av tio tummar ner

Före Bra sagt-projektet gjorde Yle en undersökning som visade att sex av tio finländare upplever att samtalskulturen har försämrats.

En fjärdedel av finländarna undviker att yttra vissa åsikter av rädsla för hur andra ska reagera.

– Undersökningen visade att folk har tröttnat ordentligt på det så kallade avsiktliga missförståndet. Det här är en av de saker som vi ska lösa tillsammans, säger Markus Liimatainen som är producent för projektet i ett pressmeddelande.

En bild på två personer som läser från ett papper. Vi ser bara personernas ryggar - den ena är en kvinna med lockigt hår och den andra en man
Bildtext - Man behöver inte vara av samma åsikt som andra för att kunna diskutera. Det är också viktigt att sprida kunskap om vad som gör en bra diskussion. Man kan faktiskt bli bättre på det, säger Törn-Mangs.
Bild: Mostphotos / Angel Nieto

Majoriteten av finländarna vill se en samhällsdiskussion där parterna respekterar varandra och värdesätter olika åsikter. Bra sagt-projektet strävar efter att inspirera till just det här.

– Vi vill inspirera finländare att delta i en lyhörd diskussion där andra synpunkter respekteras, säger Johanna Törn-Mangs.

– Yles uppgift är att stärka samhället och kulturen och öka förståelsen bland människor. På det sättet träffar det här projektet mitt i prick.

Olika åsikter ska få höras

Från Yles håll förverkligas projektet bland annat genom att låta människor av olika åsikt få mötas.

Vi vill också erbjuda plattformar för diskussion där bland annat journalister kan bidra till debatten och kommunicera med publiken.

– Journalister spelar en väldigt viktig roll här. Att ge människor med olika bakgrund möjlighet att föra fram sina åsikter är en grund för ökad förståelse och god debatt, säger Törn-Mangs.

Kvinna som sitter framför en bärbar dator med en smarttelefon i handen.
Bildtext Majoriteten av finländarna tycker att tonen på sociala medier är dålig. Ibland stänger Yle sina kommentarsfält för att en diskussion inte ska eskalera.
Bild: Antonio Guillem / Mostphotos

Det är viktigt att lyssna

Yles undersökning visar att nästan alla finländare tycker att lyssnandet är en viktig del av en diskussion.

– Att genuint lyssna på andra och försöka förstå vad den försöker säga är det viktigaste i en diskussion. Man ska inte avsiktligt tolka saker på det värsta sättet, utan försöka inse vad den andras utgångspunkter är och varför hen har en viss synvinkel, säger Törn-Mangs.

Vi vill inspirera finländare att delta i en lyhörd diskussion där andra synpunkter respekteras

Projektet äger rum år 2021-2026. Tiotals samarbetspartner deltar i projektet. Till dem hör Republikens presidents kansli, Försvarsmakten, Finlands bollförbund, scoutrörelsen och kyrkan.

De finlandssvenska aktörerna Bildningsalliansen, Folktinget och Svenska kulturfonden har också anmält sitt intresse för att vara med.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln