Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbor vill fortfarande bygga seniorboende - kommunen kan behandla frågan i rask takt

Från 2020
Uppdaterad 17.11.2020 12:24.
En rollator och en äldre man.
Bildtext Radhusen för seniorer planeras i närheten av kommunens äldreboende Lönneberga (arkivbild).
Bild: Mostphotos

Några Ingåbor är fortfarande intresserade av att köpa en tomt för att bygga radhusbostäder för seniorer i Ingå centrum. Kommunstyrelsen tar på måndag ställning till förslaget.

De fyra Ingåborna anhåller om att via ett under bildning varande bolag få köpa en drygt 3 500 kvadratmeter stor tomt vid Hagavägen. Det skulle vara möjlig att bygga radhuslägenheter på drygt 1 000 kvadratmeter

Tomten ligger i närheten av Lönneberga och tanken är att seniorerna i något skede kan behöva tjänster därifrån.

I sin skrivelse till kommundirektören betonar de att det finns ett intresse för bostäderna bland Ingåseniorer. De planerar att använda sig av lokala byggföretag för att bygga bostäderna.

Försökte köpa tomt för två år sedan

Samma Ingåbor var år 2018 intresserade av att köpa en större tomt vid Hagavägen. Då räckte inte deras anbud till utan kommunen beslutade att sälja fastigheten till företaget Sievitalo. Sievitalo drog sig senare ur anbudet.

På grund av oklar prissättning så beslutade Ingå kommun att fastigheterna vid Läkarvägen och Hagavägen skulle värderas. Kommunfullmäktige slog i februari i år fast att priset är 125 euro per kvadratmeter våningsyta.

Grundtrygghetsnämnden i Ingå har också börjat utreda vilket behov kommunen har för att utveckla området kring Lönneberga.

Kommundirektör Robert Nyman föreslår att kommunstyrelsen på måndag (16.8) ska ställa sig positiv till de fyra Ingåbornas anhållan om att få köpa tomten vid Hagavägen.

Kommunstyrelsen ska också enligt förslaget be att grundtrygghetsnämnden i snabb takt ger ett betänkande om vilka utrymmesbehov äldreomsorgen har.

Tanken är att kommunstyrelsen ska behandla frågan på nytt den 30 november och att Ingå kommunfullmäktige fattar ett slutligt beslut den 7 december.

Tillägg 17.11.2020: Ingå kommunstyrelse godkände förslaget på sitt möte den 16.11.