Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fira julfest i naturen med facklor och brasa – ett coronasäkert alternativ till julbord

Från 2020
Julbocken tappade sin mössa
Bildtext En julfest ute i naturen kan vara både stämningsfull och mysig, säger man vid Folkhälsan Norrvalla i Vörå.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

På grund av coronaepidemin satsar många på alternativt julfestfirande i år. Folkhälsan Norrvalla i Vörå erbjuder naturnära julfirande med vandring, facklor och kanske allsång vid brasan, istället för traditionellt julbord.

Jessica Havulehto, koordinator på Norrvalla, berättar att man kom på idén under sensommaren och början av hösten när man insåg att det kanske inte blir några traditionella julbord med stora folksamlingar inomhus i år.

– Då började vi tänka på vad vi har här runt knuten på Norrvalla. Vi kom fram till att vi har en jättefin naturstig här, och ett vindskydd där man kan ha det mysigt utomhus med facklor och trygga avstånd. Då började vi spinna vidare på idén.

Havulehto säger att det naturnära julfestkonceptet man erbjuder skräddarsys enligt vad gruppen önskar.

– Vi kan ordna olika samarbetsövningar längs med vägen, med pannlampor på och facklor längs stigen. Sedan kan man få varma drycker och mat vid öppen eld. Brasan värmer och man kan också få med sig en kock som tillreder olika maträtter.

Vill man komplettera naturupplevelsen med att också vara inomhus finns möjlighet till pool och bastu i Folkhälsans utrymmen.

Hoppas att konceptet ska väcka intresse

Victor Ohlis, som jobbar med verksamhetsutveckling och försäljning på Norrvalla, berättar att man siktar in sig på mindre grupper, 10-20 personer, med tanke på epidemiläget för tillfället.

­– Vi tar inga onödiga risker utan vi vill ordna det tryggt för våra kunder.

Victor Ohlis
Bildtext Victor Ohlis på Norrvalla lovar att också jultomten hittar ut i skogen, till dem som väljer Norrvallas naturnära julfestkoncept.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Ohlis hoppas att det annorlunda julfestkonceptet ska väcka intresse och att det ska vara ett alternativ till julfestfirande i år.

– Vi har redan haft enstaka personer som tagit kontakt, så vi ska se. Vi hoppas att folk vågar sig ut.

Enligt Jessica Havulehto passar en julfest i naturen alla slags mindre grupper, inte bara företag.

– Om man vill komma med syjuntan eller någon annan förening så passar det också – eller om man vill fira med familjen, ordna ett födelsedagskalas eller bara träffas.

Coronapandemin har vant oss vid att vara mycket ute

Havulehto och Ohlis tror att steget att fira julfest ute i naturen är rätt litet, i och med att vi vant oss vid att vistas mycket ute i naturen på grund av coronapandemin.

– Jag tycker att det har varit många 50-årskalas ute i naturen när jag tittat i mitt eget Instagramflöde. Fars dag firades också utomhus på många ställen. Det har blivit lättare att tänka att man kan vara utomhus, säger Havulehto.

– Man måste förstås klä på sig ordentligt. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Men det är mysigt ute, även när det är mörkt.

Sång och dans brukar också höra till en julfest. Är det här möjligt att ordna utomhus?

– Allt är möjligt, enligt önskemål. Men jag vet inte om det är så bra om jag eller Jessica sjunger, säger Victor Ohlis med glimten i ögat.

– Men vi fixar nog någon som har en riktigt fin röst i så fall.

Jessica Havulehto säger att dans vid vindskyddet på naturstigen kan vara lite svårt eftersom underlaget är ojämnt.

– Men sjunga kan man. Allsång passar vid brasan.

Också jultomten hittar ut i skogen

Victor Ohlis säger att det kan hända att utomhusfester finns kvar som ett komplement till vanliga fester också då coronaläget normaliseras.

– Vi får se hur det ser ut framöver.

Den viktigaste frågan: Hittar jultomten ut i skogen?

– Det finns så moderna hjälpmedel nuförtiden så vi fixar nog en GPS åt honom också, lovar Victor Ohlis.

Diskussion om artikeln