Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konflikten i Västsahara hotar att blossa upp igen efter 30 år av vapenvila: ''Kriget har börjat''

Från 2020
Bild på tältby med kvinna insvept i grön schal i förgrunden.
Bildtext Polisario har utropat den självständiga Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR), och flaggan är SADR:s. Arkivbild.
Bild: EPA/All Over Press

Konflikten om Västsahara hotar nu att blossa upp igen. Marocko har enligt flera nyhetsbyråer inlett en operation i den FN-kontrollerade zonen i närheten av Mauretanien.

Den västsahariska befrielserörelsen Polisario har nu meddelat att den nästan 30 år långa vapenvilan är över, efter att Marocko uppgav att man har för avsikt att förstöra den vägspärr Polisarios anhängare uppfört på den viktiga handelsvägen mellan Västsahara och Mauretanien.

Konflikten om Västsahara är en av världens mest långvariga konflikter. Största delen av Västsahara ockuperas av Marocko, medan befrielserörelsen Polisario har utropat området till en självständig stat.

Polisarios representant Mohamed Salem Ould Salek säger att Marocko har brutit mot vapenvilan och att Polisarios angängare nu har rätt att försvara sig själva.

– Kriget har börjat, Marocko har brutit mot vapenvilan, sa Ould Salek.

''Noggrant avgränsad operation''

Enligt Marocko är det fråga om en mycket noggrant avgränsad operation, där civila inte skadas. Syftet med operationen är att åter tillåta handelstrafik att gå igenom området.

Man uppger att landets styrkor ska ''få ett slut'' på vägspärren, för att återupprätta fri kommersiell och civil trafik.

Det finns inget annat alternativ, menar man i Rabat.

Polisarios anhängare har blockerat vägen, som går igenom FN:s buffertzon, redan i veckor, efter att man ansett att FN:s säkerhetsråd främjat Marockos intressen, rapporterar nyhetssidan Arabnews.

Polisario hotade redan tidigare i veckan att lämna avtalet om vapenvila, ifall Marockos styrkor intar den FN-bevakade zonen.

FN-chefen Antonio Guterres uttrycker allvarlig oro angående situationen i Västsahara, efter att i dagar ha försökt avstyra en eskalering mellan parterna.

Flera decennier av konflikt

Marocko invaderade Västsahara år 1975, och innan det var det en spansk koloni sedan 1880-talet. Flera västsaharier flydde då till Algeriet, och Algeriet stöder Polisario.

År 1991 ingick Polisario och Marocko avtal om vapenvila, och i samband med det stödde FN Polisarios önskan om en folkomröstning.

Någon folkomröstning har emellertid inte genomförts, främst på grund av oenighet om vem som ska få delta.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln