Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New York Times: al-Qaida-ledare dödad i Teheran

Från 2020
Uppdaterad 14.11.2020 15:33.
Efter attackerna i Nairobi 1998. Ett bombaderat hus med bilskrot som exploderat framför sig. Ett rökmoln och brandmän som släcker elden
Bildtext Förödelsen efter attacken i Nairobi 1998.

Den israeliska säkerhetstjänsten har dödat en högt uppsatt ledare inom terrorgruppen al-Qaida, skriver tidningen New York Times. Irans utrikesministerium förnekar ändå uppgifterna, skriver Reuters.

Enligt uppgifter sköts Abdullah Ahmed Abdullah, under stridsnamnet Abu Muhammad al-Masri, till döds i Irans huvudstad Teheran den 7 augusti i år. Det bekräftar den israeliska säkerhetstjänsten för tidningen.

Enligt tidningen har al-Masri ryktats vara död redan tidigare men varken Iran, Israel, USA eller al-Qaida har officiellt bekräftat uppgiften.

al-Masri anses ha varit en av terrornätverket al-Qaidas grundare och ansvarig bland annat för attackerna mot amerikanska ambassader i Kenya och Tanzania år 1998, som krävde över 200 dödsoffer.

Enligt källor till New York Times var al-Masri formellt gripen i Iran, men han fick röra sig fritt på gatorna.

Iran sa tidigare att den man som dödades i Teheran var den libanesiska professorn Habib Daoud, som sägs ha varit en medlem i de shiamuslimska grupperingarna Hizbollah.

Enligt New York Times har de inte hittat någon information i Libanon om en professor vid det namnet och inga dödsfall har heller rapporterats.

Iran: Uppgifterna stämmer inte

Iran har starkt förnekat uppgifterna och uppgav på lördagen att inga "al-Qaidaterrorister" befunnit sig på iransk mark.

Enligt en talesperson från landets utrikesministerium försöker "Washington och Tel Aviv koppla Iran till sådana grupper genom att ljuga och läcka falsk information till media för att slippa ta ansvar för de kriminella aktiviteter som utförs av den här gruppen och andra terroristgrupper i regionen".

Varken Israel eller USA har kommenterat händelserna.

Källa: New York Times, Reuters, BBC

Artikeln uppdaterades klockan 15.30 med uppgifter om att Iran förnekar tidningen uppgifter.