Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Striderna i Tigray sprids till andra delar av Etiopien: "Bägge sidor angriper civila"

Från 2020
Amhariska milismän som strider på regeringens sida i Tigray, här fotograferade under träning den 10 november.
Bildtext Tusentals milismän från Amhara strider på regeringens sida i Tigray.
Bild: AFP / Lehtikuva

Konflikten mellan regeringen och regionen Tigray ser ut att spridas till andra delar av Etiopien. Det styrande partiet i Tigray medger att det utförde missilattacker mot två flygplatser i grannregionen Amhara.

Tigray säger att missilattackerna utfördes som hämnd för att flygplatserna i Gonda och i Amharas huvudstad Bahir Dar har använts av regeringens stridsplan som bombar Tigray.

Tigray och Amhara har länge tvistat om gränserna mellan regionerna och tusentals soldater från Amhara strider med regeringsstyrkorna i Tigray. Missilattackerna bekräftar därför farhågor om att Amhara kan dras in i striderna.

- Det styrande partiets (TPLF) junta använder de sista vapnen som de har i sina arsenaler, konstaterade premiärminister Abiy Ahmeds regering i ett uttalande.

TPLF:s ledare Debretsion Gebremichael svarade med att regeringen borde vara medveten om att alla flygplatser som används för attacker mot Tigray, är legitima militära mål.

Etiopiens premiärminister, fredspristagaren Abiy Ahmed beordrade armén förra veckan att gå till attack i Tigray.
Bildtext Etiopiens premiärminister, fredspristagaren Abiy Ahmed beordrade armén förra veckan att gå till attack i Tigray.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Massakrer på civila

Striderna och uppgifter om massakrer på civila har utlöst en växande flyktingström från Tigray till grannlandet Sudan.

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att bägge sidor har gjort sig skyldiga till massakrer på civila. Amnesty har talat med flyende civila som berättar hur regeringsstyrkor dödade minst ett par hundra civila i och omkring staden Huma, efter att Tigrays styrkor hade drivits ut från staden.

Tigrays egna styrkor har enligt Amnesty också gjort sig skyldiga till massakrer, men kanske inte i samma omfattning som regeringsstyrkor.

Oberoende medier har inte kunnat bekräfta uppgifterna om massakrer eftersom regeringen inte har tillåtit journalister i stridsområden, sedan Abiy Ahmed förra veckan gav armén order om att angripa Tigray.

Abiy Ahmed som i fjol belönades med Nobels fredspris, hävdar att det var styrkor som lyder under Tigrays styrande parti TPLF, som först angrep regeringsstyrkor, något som Tigray bestämt förnekar.

Regeringen som har ett klart flygövertag, har lovat att konflikten inte kommer att spilla ut över resten av landet, men det verkar allt mindre sannolikt efter attackerna mot Amhara.

Källor:AFP

Diskussion om artikeln