Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Både åklagarna och Borgåbröderna som sköt mot polis är missnöjda med domen – fallet tas troligen upp i hovrätten

Från 2020
Bild från rättegång.
Bildtext Rättegången hölls i Östra Nylands tingsrätt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Både åklagarna och Borgåbröderna är missnöjda med tingsrättens dom, skriver Helsingin Sanomat. Fallet där två bröder sköt mot polis i Borgå kommer troligen att tas upp i hovrätten.

Åklagarsidan är inte är nöjd med att en del av anklagelserna avvisades och att åklagarnas krav på så kallat kombinationsstraff slopades, uppger häradsåklagare Jukka Haavisto.

Ett kombinationsstraff skulle innebära att bröderna måste sitta av hela domen i fängelset, det vill säga 15 år. Eftersom det inte blev ett sådant straff kan bröderna i praktiken vara ute efter att ha avtjänat hälften av straffet i fängelset.

Enligt Haavisto har åklagarna ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut om överklagandet, skriver HS.

Bröderna är å sin sida missnöjda med domen och menar att de inte försökte döda poliserna de sköt mot och därför inte borde dömas för mordförsök.

Dömdes för flera mordförsök

Richard och Raymond Granholm dömdes för ungefär en vecka sedan till maximistraff på 15 års fängelse.

Raymond Granholm dömdes till 15 års fängelse för sammanlagt nio försök till mord, skjutvapenbrott, grovt rån, grov misshandel, våldsamt motstånd mot tjänsteman, försök till grov misshandel, åtta framkallanden av fara samt grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Richard Granholm dömdes till 15 års fängelse för sammanlagt elva försök till mord, skjutvapenbrott, grovt rån, våldsamt motstånd mot tjänsteman, två försök till grov misshandel samt åtta framkallanden av fara.