Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KTP är tillbaka i fotbollsligan – sen drömnick gjorde TPS ligasejour ettårig: "Man är helt mållös"

Från 2020
Uppdaterad 14.11.2020 19:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
KTP:s sena kvitteringen avgjorde ligakvalet – TPS åker ur fotbollsligan efter thriller - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jonatan Johanssons mannar får ta fart från division 1 nästa år. Drygt 80 minuter in i dagens avgörande kvalmatch mot KTP såg det ljust ut, men tack vare Antti Mäkijärvis nick i krysset har Kotka ett lag i finländska fotbollens finrum för första gången sedan 2015.

TPS har under de senaste åren varit ett hisslag. Inför returmötet av årets ligakval mot KTP var frågan om Åboklubbens tredje besök i fotbollsligan sedan 2014 skulle vara längre än ettårigt.

Nu tar klubben åter steget nedåt i systemet.

Den första delen av dubbelmötet spelades tidigare i veckan i Kotka. Där blev det inga mål – och allt skulle avgöras på lördagskvällen på Kuppis stadion.

Gästande KTP visade i den första halvleken att man definitivt kan utmana ett ligalag. Man hade bland annat en ribbträff och ett öppet nickläge, samtidigt som också TPS hade farliga chanser. Men även den totalt tredje halvleken lagen emellan var mållös.

TPS chockades på slutet

En knapp timme in i matchen fick TPS ligakänning. Niklas Pyyhtiä levererade en magnifik långboll förbi hela KTP-backlinjen och Albijon Muzaci nätade på volley, till Åbopublikens stora glädje.

Men tack vare 0–0-resultatet i Kotka och bortamålsregeln behövde KTP bara ett mål för att stjäla ligabiljetten. Och i den 83:e minuten blev Kotkaspelarnas drömmar sanna. Antti Mäkijärvi lyckades få en perfekt nick på ett inlägg, och bollen seglade i TPS-keepern Jere Koponens vänstra kryss.

– Jag fick ett millimeternoggrannt inlägg och fick till en tekniskt sett ren nick och när jag såg bollen gå in var känslan fantastisk, säger Mäkijärvi.

KTP- och TPS-spelare i nickduell.
Bildtext Kvalmatcherna mellan TPS och KTP blev jämna historier.
Bild: Lehtikuva

I slutet av stopptiden fick TPS en fin hörnchans, men bortamålvakten Anton Lepola stod på rätt plats på mållinjen och säkrade att KTP spelar ligafotboll nästa år efter en paus på fem år.

– Det blev ett perfekt slut på en lång säsong. Man är helt mållös, tycker Mäkijärvi.

Degraderingen innebar samtidigt slutet på flera TPS-ikoners karriärer. Både Sami Rähmönen, Mika Ääritalo och Juho Lähde hade meddelat tidigare att de lägger av efter denna säsong.

– Inte var det så här man ville avsluta, men ännu mera harmar det för de andra killarnas skull, säger en fåordig Rähmönen.

Mika Ääritalo kramar om fans utan att ha en tröja på sig.
Bildtext Mika Ääritalos sista match slutade i besvikelse.
Bild: Lehtikuva

Resultat, kval till fotbollsligan, returmöte:

TPS–KTP 1–1 (0–0)
58' Albijon Muzaci 1–0
83' Antti Mäkijärvi 1–1

Publik: 2 569

Videokälla: Elisa Viihde

Diskussion om artikeln