Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blir det jackpott för landslaget och Bollförbundet i Nations League? Finland har ödet i sina egna händer – seger mot Wales ger bland annat miljonregn

Från 2020
Uppdaterad 15.11.2020 22:33.
Finlands fotbollslandslag jublar.
Bildtext Finland har vunnit tre av fyra tävlingsmatcher i höst.
Bild: EPA

Ordnar Finland en ny succéhöst i Nations League? Landslaget är en vinst från en gruppseger – och sköna miljoner för Bollförbundet under ett tufft coronaår.
Hur ser förutsättningarna ut inför landslagshösten?

Den frågan ställde Yle Sporten inför Nations League-starten. Nu är gruppspelet inne i slutfasen och det är dags att damma av vad som finns i potten.

Efter tolv poäng på fem matcher har Finland gruppsegern i sina egna händer inför bortamatchen mot Wales. Matematiken är enkel: en bortaseger mot Wales på onsdag och Finlands säkrar sin andra raka förstaplats i Nations League.

– Det skulle vara en stor bedrift om vi tar oss upp från C-divisionen direkt, sedan vinner vår grupp i B-divisionen och får spela ännu större matcher i A-ligan nästa gång Nations League avgörs, säger Tim Sparv.

Finland laddar för match.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Vad spelar Finland om under de kommande dagarna?

1) Gruppsegern. En förstaplats i gruppen betyder uppflyttning till A-divisionen till nästa Nations League (spelas 2022) och därmed spel mot några av Europas bästa landslag.

2) Världsrankningen. Just nu är Finland 55:e på rankningen – och 31:a i Europa. Världsrankningen i november lägger grunden inför lottningen av VM-kvalgrupperna och bra resultat i november kan lyfta Finland till den tredje korgen. Lottningen sker i december.

3) Playoffplats till VM 2022. De två bäst rankade Nations League-gruppvinnarna, som missar en topp två-placering i VM-kvalet, går till playoff och gör de tio grupptvåorna i sällskap i VM-fortsättningskvalet. I playoff-spelet krävs två segrar för att kvala in till fotbolls-VM i Qatar 2022.

Totalt har Europa tretton VM-platser. De tio gruppettorna VM-kvalet går direkt till slutspelet.

4) Flera miljoner euro. Samtliga länder som startar i Nations League får prispengar för att spela turneringen. I B-divisionen får varje land 1,5 miljoner euro – och gruppvinnaren dubblerar sina prispengar till tre miljoner.

För spel i A-divisionen får varje land 2,25 miljoner euro i år. Om summorna kvarstår och Finland går upp i den högsta divisionen, höjs prispengarna med 750 000 euro.

Indirekt skulle spel i A-ligan också betyda större intäkter för Bollförbundet i och med att matcher mot några av de största länderna i Europa med all sannolikhet lockar storpublik i tre repriser till Olympiastadion.

Finland avslutar Nations League-gruppspelet mot Wales på onsdag (matchstart klockan 21.45).

Artikeln uppdaterad söndagen den 15 november klockan 22.33 efter matchen Bulgarien–Finland.

Diskussion om artikeln