Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Asien finns nu det största frihandelsområdet i världen – Kina förväntas öka sitt internationella inflytande

Från 2020
Två vietnamesiska män sitter vid ett bord och klappar. Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc (vänster) och handels- och industriminister Tran Tuan Anh i en virtuell signeringsceremoni.
Bildtext Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc (vänster) och handels- och industriminister Tran Tuan Anh i en virtuell signeringsceremoni.

15 länder i Asien och Oceanien har skrivit under frihandelsavtalet RCEP. Målet med avtalet är att avskaffa tullar och underlätta handel mellan länderna.

Avtalet skrevs på av femton länder, bland annat Thailand och Vietnam, Kina, Japan, Sydkorea, Nya Zeeland och Australien.

Avtalet omfattar mer än två miljarder människor. Det täcker 30 procent av världens BNP och anses därmed vara världens största frihandelsavtal.

Också Indien höll på att gå med i avtalet, men drog sig ur i sista stund på grund av rädsla att deras marknad skulle präglas endast av billiga kinesiska massprodukter. Indien kan dock välja att sluta sig till avtalet i ett senare skede.

RCEP-avtalet tillåter medlemsländerna att exportera sina produkter till andra medlemsländer utan några särskilda regler. Arbetstagarnas rättigheter och miljöskyddet omfattas ändå inte av avtalet.

USA lämnas utanför

Enligt experter kommer avtalet vara extra viktigt för Kina, som nu anses öka sitt internationella inflytande.

USA är inte alls involveras i avtalet och landets roll inom den asiatiska handelsmarknaden har försvagats sedan president Donald Trump beslöt att USA skulle dra sig ur frihandelsavtalet TPP och införde nya tulltariffer för kinesiska varor.

Enligt experter kan USA i och med maktbyte överväga att gå med i RCEP-avtalet.

Diskussion om artikeln