Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tuff säsong slutade med nedflyttning för TPS – "Tintin" Johansson: "Fotbollen kan vara grym ibland"

Från 2020
Uppdaterad 16.11.2020 14:30.
Jonatan Johansson.
Bildtext När Jonatan Johansson ser tillbaka på matchen, och hela säsongen, menar han att det var de små marginalerna som avgjorde.
Bild: All Over Press

TPS tränaren Jonatan "Tintin" Johansson kommenterar den gångna säsongen

6:27

TPS-supportrarnas segerjubel uteblev på lördagskvällen, då laget inte lyckades hålla undan för KTP i den sista och avgörande ligakvalmatchen.

Matchen slutade 1-1, och efter 0-0 borta i onsdagsmatchen innebar bortamålsregeln att Kotkalaget kniper ligabiljetten.

Drygt 80 minuter in i matchen såg det fortfarande ljust ut för TPS, som hade segervittring efter Albijon Muzacis snygga volleyträff. Glädjen blev dock kortvarig, och när Antti Mäkijärvi nickade in 1-1 i den 83:e matchminuten släcktes hemmapublikens ligadrömmar.

De små marginalerna avgjorde

För Jonatan "Tintin" Johanssons mannar innebär resultatet att de får ta nya tag från division 1 nästa säsong, och det var en märkbart besviken Johansson som pratade med Yle Åboland efter matchen.

- Vi dominerade spelet i den andra halvleken och det är synd att vi inte lyckades sätta dit ett andra mål. Det är aldrig roligt när bortamålsregeln får avgöra, men KTP har kämpat hårt båda matcherna och de förtjänar att fira nu, säger Johansson.

Fotbollen kan vara en grym älskare.

― Jonatan "Tintin" Johansson

Johansson hyllar också hemmafansen efter uttåget ur ligan.

- Deras stöd har betytt jättemycket, speciellt för de unga spelarna. De är såklart jättebesvikna nu, men med fansens stöd kan de växa och bli starkare av det här.

Imponerande slutspurt räckte inte för TPS

Matchen var också den sista i TPS-tröjan för en rad av klubbens trotjänare. Mika Ääritalo, Juho Lähde och lagkaptenen Sami Rähmönen hade meddelat att de lägger skorna på hyllan efter denna säsong.

Fotbollsspelare skjuter ett hårt skott mot annan spelare på fotbollsplan under pågående match.
Bildtext Det blev ett känslosamt farväl till hemmafansen för TPS-kaptenen Sami Rähmönen (till vänster i bild).
Bild: Mika Puska

- Jag pratade med honom (Rähmönen) efter matchen, och det var mycket känslor såklart. Han och de andra erfarna spelarna har varit otroligt viktiga för det här laget, och för mig personligen sedan jag kom till klubben, säger Johansson.

Johansson tog över tränarjobbet i TPS i juli. Laget var bottentippat inför seriestarten, och hade förlorat de fem första ligamatcherna då Johansson kallades in. Under klubbikonens ledning har spelet bitvis sett imponerande ut.

I ligans sista omgångar besegrade Åbolaget såväl KuPS som SJK och RoPS. Men den imponerande slutspurten till trots blev det ändå ett bittert slut på säsongen, med kvalspel och nedflyttning.

Coronan ett ständigt orosmoment

Coronaspöket har varit ett ständigt orosmoment under säsongen, och Johansson menar att det kan ha påverkat utgången av ligan.

- Det har varit en av säsongens stora utmaningar, helt klart. Vårt lag hamnade i karantän under två veckor, men spelarna har hela tiden tagit motgångarna på ett positivt sätt, säger Johansson.

Ser framåt mot kommande säsong

Trots nedflyttningen menar Johansson att det finns många ljusglimtar att ta med sig från säsongen. Han berättar att klubben har en ny, långsiktig strategi som handlar om att satsa på unga spelare, ge dom ansvar och att skapa en åboländsk spelidentitet.

- Det känns konstigt att säga efter dagens resultat, men jag tycker ändå att vi har gått framåt hela tiden med detta unga lag, både poängmässigt och spelmässigt. Jag tror på det här projektet, säger Johansson.

Diskussion om artikeln