Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den etiopiska regionen Tigray angrep grannlandet Eritreas huvudstad med missiler - "Vi kämpar mot eritreanska divisioner"

Från 2020
Tigrays regeringschef Debretsion Gebremichael hotar Eritrea med ännu fler attacker om det samarbetar med Etiopien.
Bildtext Tigrays regeringschef Debretsion Gebremichael hotar Eritrea med ännu fler attacker om det samarbetar med Etiopien.

Regionen Tigray i Etiopien bekräftar att den har utfört missilattacker mot grannlandet Eritrea och hotar med ännu fler attacker. Eritreas huvudstad Asmara träffades i går kväll av flera missiler som slog ner nära stadens flygplats. Den används enligt Tigray för flygattacker mot regionen som samtidigt kämpar mot Etiopiens regering.

Utbrytarregionen Tigrays regeringschef, det styrande TPLF-partiets ledare Debretsion Gebremichael anklagar Eritrea för militärt samarbete med Etiopiens regering, som förra veckan inledde en militäroffensiv mot Tigray.

Debretsion hävdade på söndagen att Tigray tvingas kämpa "mot 16 eritreanska divisioner, utöver den etiopiska armén."

Enligt honom är det frågan om fullskaligt krig. Strider pågår på flera fronter, efter att Etiopiens premiärminister, fredspristagaren Abiy Ahmed beordrade en militäroffensiv mot Tigray den 4 november.

- Vi kommer att kämpa mot dem på alla fronter med alla medel som vi har, försäkrade Debretsion Gebremichael.

Han förnekade i varje fall uppgifter om att Tigrays styrkor skulle ha trängt in i det norra grannlandet Eritrea och han ville inte säga exakt hur många missiler som avfyrades mot Asmara.

- Så länge som Eritreas styrkor är här och strider så kommer vi att öppna eld mot alla legitima militära mål, hotade Debretsion, som igår medgav att man också hade utfört missilattacker mot två flygplatser i grannregionen Amhara.

Det är så gott som omöjligt för utomstående att veta exakt vad som är på gång, eftersom telefoner och sociala medier i Tigray har stängts ned och Eritrea inte tillåter oberoende journalister. Det har inte heller läckt ut bilder eller oberoende rapporter från pågående strider i Tigray.

Karta av Etiopien med regionen Tigray utmärkt.
Bild: Yle

Eritrea förnekar

Eritrea som har slutit ett fredsavtal med Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, förnekar all inblandning i konflikten mellan Tigray och Etiopien.

Åtminstone tre missiler slog ned nära flygplatsen i Asmara, bara några timmar efter att Debretsion Gebremichael hade hotat med attacker.

FN och länderna i regionen varnar för följderna av ett blodigt inbördeskrig i Afrikas näst folkrikaste land med 114 miljoner invånare.

Åtminstone 20 000 civila har redan flytt undan striderna i Tigray västerut, till grannlandet Sudan. Flyktingar som Amnesty International har talat med anklagar både styrkor från Tigray och regeringsarmén för massakrer på civila.

Tigray som har drygt fem miljoner invånare, lämnade Abiy Ahmeds regering i fjol och relationerna har urartat sedan dess.

Regeringen godkände inte det lokala parlamentsvalet i Tigray i september i år och den anklagar Tigrays styrande parti TPLF för att vara en terroristorganisation som äventyrar Etiopiens stabilitet.

Etiopiens premiärminister, fredspristagaren Abiy Ahmed beordrade armén förra veckan att gå till attack i Tigray.
Bildtext Etiopiens premiärminister, fredspristagaren Abiy Ahmed beordrade armén förra veckan att gå till attack i Tigray.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Tigray betraktar i gengäld Abiy Ahmeds regering som illegal och regionen motsätter sig premiärministerns beslut att skjuta fram valet fram till nästa år, vilket förlänger hans styre utan val.

Regeringen har militärt ett flygövertag men Tigrays konventionella väpnade styrkor består av upp till 100 000 soldater, som ett arv efter det mångåriga kriget mellan Etiopien och Eritrea, som ligger norr om Tigray.

Debretsion Gebremichael vill inte avslöja hur många missiler hans styrkor har i lagren eller om han är redo att avfyra missiler mot Etiopiens huvudstad, mångmiljonstaden Addis Abbeba.

- Vi har flera missiler som vi kan använda var som helst vi har också långdistansmissiler, varnade Debretsion.

Källor: AFP, Reuters, AP

Diskussion om artikeln