Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Perus interimpresident Manuel Merino avgår efter omfattande protester

Från 2020
"Ut med Merino" står det på en vägg i Lima. protest mot Perus interimpresident Manuel Merino.
Bildtext "Ut med Merino" står det på en vägg i Lima. En protest mot Perus interimpresident Manuel Merino.
Bild: AFP / Lehtikuva

Perus nyligen tillsatta interimpresident Manuel Merino har avgått. Han innehade posten i mindre än en vecka.

Beskedet om Merinos avgång ledde till glada demonstrationer ute på gatorna.

Manuel Merino avgick efter att människor gick ut för att protestera mot honom och krävde hans avgång. Också kongressens talman uppmanade honom att lämna sin post, och meddelade Merino att om han vägrade så skulle delegaterna rösta för att han avsätts.

Manuel Merino
Bildtext Manuel Merino meddelar om sin avgång 15.11.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Merinos avgång följer på polisens våldsamma ingripande mot fredliga demonstrationer. Minst två människor dödades och tiotals skadades då polisen öppnade eld mot fredliga demonstranter i huvudstaden Lima. Polisens agerande har fått kritik också av FN och Amnesty International.

En demonstrant som stöder president Martin Vizcarra får hjälp efter att ha skadats av kravallpolis under en demonstration mot interimspresidenten Manuel Merino 14.11.2020
Bildtext En demonstrant som stöder president Martín Vizcarra får hjälp efter att ha skadats av kravallpolis under en demonstration mot interimspresidenten Manuel Merino 14.11.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett nätverk bestående av människorättsgrupper har rapporterat om 112 skadade. Vidare är det oklart vad som hänt med sammanlagt 41 personer.

Den förra populära presidenten Vizcarra avsattes

Merino blev Perus ledare i tisdags efter en kontroversiell omröstning i kongressen då den populära presidenten Martín Vizcarra avsattes.

Många ansåg att det var fråga om en olaglig parlamentarisk kupp och vägrade att erkänna Merino.

Perus president Martín Vizcarra talar vid en talarstol under en riksrättsprocess i kongressen
Bildtext Perus president Martín Vizcarra talar under en riksrättsprocess i kongressen
Bild: Juan Pablo Azabache/ EPA

Kongressen avsatte den tidigare populära presidenten Martín Vizcarra vid en riksrättsprocess med hänvisning till en gammal klausul som ger kongressen rätt att avsätta en president då det är fråga om "permanent moralisk inkompetens".

Vizcarra anklagades för att ha tagit emot mutor då han var guvernör för provinsen Moquegua år 2014. Han anklagades också för att ha misslyckats med att hantera coronakrisen.

Anklagelserna mot Vizcarra har undersökts av åklagare, men inget åtal har förts fram. I fredags förbjöd en domare honom att under de närmaste 18 månaderna lämna landet.

Perus förra president Martin Vizcarra var populär. Här ett plakat med texten "Bara Vizcarra representerar mig". Lima 9.11.2020
Bildtext Perus förra president Martín Vizcarra var populär. Här ett plakat med texten "Bara Vizcarra representerar mig". Lima 9.11.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Vizcarra har på Twitter fördömt våldet och anklagar "den olagliga regeringen" för blodbad.

Peru är känt för sin turbulenta politik, men de protester som nu skakar landet har inte varit så här kraftfulla tidigare. Många anser att kongressen iscensatt ett illegalt maktövertagande.

- Vi vill att folkets röst blir hörd, sade en av demonstranterna till nyhetsbyrån AP på lördag kväll då människor protesterade genom att slå med skedar på kastruller.

Långvarig maktkamp mellan presidenten och kongressen

En konflikt mellan presidenten och kongressen har pågått ända sedan Viscarras tillträdde på sin post. Den har bland annat gällt hans kamp mot korruption.

I fjol upplöste Viscarra parlamentet eftersom han var frustrerad över att kongressledamöterna stoppat bland annat en rad antikorruptionslagar.

Under de senaste månaderna har Vizcarras regering anklagat kongressens talman Marino för att ha försökt ta till militära medel för att störta Vizcarra. Marino har å sin sida förnekat att han skulle ha gjort något fel.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln