Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sparv tackar Hradecky efter straffen och hittar tydliga brister i insatsen mot Bulgarien – trots det har Finland en ny fullträff på gaffeln: "Otroligt vilket år vi har haft igen"

Från 2020
Tim Sparv i en duell mot Bulgarien.
Bildtext Tim Sparv – här i en duell med bulgaren Yanis Karabelyov – får inte spela på onsdag.
Bild: EPA

Tim Sparv grämer sig djupt över att missa gruppfinalen i Nations League. Han hoppas ändå på grönt ljus för att åka med landslaget till gruppfinalen och duellen om en plats i Europaeliten. "Om vi tar oss till A-divisionen ser det nästan för bra ut", säger Sparv till Yle Sporten.

Bulgarien vann alla statistiska punkter i Nations League-matchen mot Finland. När den litauiske domaren visslade för full tid var det ändå de finländska spelarna som lyfte armarna mot luften.

– Vi är väldigt svåra att ta poäng mot, säger lagkaptenen Tim Sparv till Yle Sporten efter 2–1-segern.

– Det är aldrig enkelt att komma till bortamatcher i Östeuropa och vinna. Då smakar det gott med en seger då man inte har spelat så bra som man vill.

Hur ser du på er styrka att lyckas gräva fram resultat ännu en gång?

– Bra lag ska kunna göra det även när det inte går efter noterna. Vi hade velat spela bättre med bollen och sätta presspelet, men vi kämpar och sliter. Vi gör en mogen insats när vi märker att spelet inte sitter som vi vill.

– Poängen är det absolut viktigaste för oss. Att det inte ser ut som vi vill är inte lika viktigt.

Missar nästa match

Finland ledde med 2–0 i paus, men Bulgarien kröp närmare. Sparv var involverad i en av två straffsituationer.

– Jag och mittbackarna funderade lite på vad i helsike som hände, men jag måste se den igen innan jag säger något. Men det är klart att det grämer när man orsakar straff och dessutom får en varning som gör att jag är avstängd i nästa match. Det irriterar något oerhört.

Lukas Hradecky tog den straffen. Sparv berättar om målvaktens taktiska förberedelser.

– Han studerar alltid möjliga straffskyttar hos motståndarna, går genom bilder och har en idé om var spelarna ska skjuta. Han hade gjort sin läxa och jag får tacka "Luke" för att han räddade den.

Lukas Hradecky i landslaget.
Bildtext Lukas Hradecky tog en av Bulgariens två straffar.
Bild: EPA

Sparv, som har haft problem med vätska i ena knät, byttes ut med ungefär tjugo minuter till slutsignalen.

– Jag är jättenöjd med hur kroppen reagerade med tanke på att det var på håret om jag ens skulle vara här. Jag kunde ge allt, men tanken var att byta efter ungefär sjuttio minuter.

– Det är alltid nervöst att följa med från bänken och vi hade inte så långa anfall som vi ville ha, men vi höll undan.

Bulgarien hittade ytor

När Yle Sporten ber Sparv om en analys av segern delar han upp matchen i två delar.

Det positiva först: Starten och målen.

– Då satt pressen, vi har en bra fart i spelet och skapade några lägen. Och vårt 2–0-mål före paus var viktigt för att lugna ner det.

Finlands herrlandslag jublar efter Robin Lods mål.
Bildtext Robin Lod (i mitten) satte Finlands andra mål.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sen det negativa.

– Vår press slutade att bita på deras speluppbyggnad. De var bättre med bollen än tidigare och hittade ytor mellan vår backlinje och mittfältet. Vi försökte att korrigera och spela 4–5–1 i försvarsspelet med en extra på mitten. Det blev lite bättre, men vi hade det ändå jobbigt.

Det stör Sparv att Bulgarien hittade in med bollar i den farliga ytan mellan försvar och mittfält.

– Det brukar vara en styrka för oss. Nu kom de dit för ofta.

Vet inte om han får åka till Wales

I dag åker landslaget vidare till Wales – en resa som Sparv hoppas att han får hänga med på.

– Vi får se vad min grekiska klubb tycker och tänker. Jag hoppas kunna vara med som mentalt stöd där.

Wales leder tabellen med en poäng och Finland måste vinna gruppfinalen i Cardiff för att ta hem gruppen. Wales, som har ett par världsspelare, vann med 1–0 i Helsingfors i september.

– Det blir hur tufft som helst, men det är otroligt vilket år har haft igen. Vi har chansen att ta oss till A-ligan i Nations League och det är en fantastisk insats.

– Om vi tar oss till A-divisionen ser det nästan för bra ut, men vi är jäkligt starka och fyllda med tillit. Nu ska vi åka dit och ge dem en tuff match. De är också stabila defensivt och det kan bli ett mål som avgör.

Diskussion om artikeln