Västorienterade oppositionsledaren Maia Sandu vann överraskande presidentvalet i Moldavien trots ryska påtryckningar
Den västorienterade oppositionsledaren Maia Sandu har något överraskande vunnit presidentvalet i Moldavien. Den 48-åriga förre premiärministern har fått 57 procent av rösterna medan den pro-ryska presidenten Igor Dodon fick 44 procent.
Den proeuropeiska oppositionsledaren Maia Sandu överraskade redan i den första valomgången med att besegra den sittande presidenten Igor Dodon. Han fick starkt stöd av Ryssland där man spänt följde med valet.
Rysslands president Vladimir Putin uppmanade öppet folk att rösta på Dodon inför valet, men det tycks inte ha hjälpt presidenten som har fått hård kritik för den utbredda korruptionen i Moldavien.
Maia Sandu som också har arbetat för Världsbanken, lovade under valkampanjen att kämpa mot korruption, något hon också tog upp i sitt segertal.
- Ni har i dag makten att bestraffa dem som har rånat er, dem som har orsakat misär och tvingat er att lämna era hem, sa Sandu.
Hennes seger firades stort utanför oppositionshögkvarteret i huvudstaden Chisinau, där hennes anhängare skanderade slagord som "Ett land för unga människor" och "President Maia Sandu!"
Sandu hade inför valet uttryckt farhågor om valfusk och uppmanat sina anhängare att vara vaksamma, men valet tycks ha varit fritt och rättvist i Moldavien som har 3,5 miljoner invånare.
Landet som är inklämt mellan Ukraina och Rumänien, hör till de fattigaste i Europa. Arbetslösheten är hög och upp till 40 procent av befolkningen beräknas ha varit utomlands som gästarbetare.
Maia Sandu har talat varmt för EU men hon underströk vikten av goda relationer även till Ryssland.
- Vi måste upprätthålla goda relationer både till EU och Ryssland.
Igor Dodon togs på sängen av Sandus seger i första valomgången och han gjorde febrila försök att få sina anhängare att gå till vallokalerna i den andra omgången.
I fredags uppmanade han folk att "dra ut på gatorna efter valet för att försvara segern."
- Om vi uppvisar svaghet så kommer vi att förlora vårt land, sade presidenten inför valet.
Opinionsmätningar tydde på ett jämt lopp och många förutspådde att väljare utomlands skulle avgöra valet. Valdeltagandet utomlands var högt och över 200 000 moldavier som är bosatta utomlands röstade i valet.
Moldavien är politiskt polariserat och det förekom våldsamma demonstrationer inför valet. Polisen drabbade samman med Sandus anhängare som försökte förhindra väljare i den proryska utbrytarrepubliken Transnistrien från att delta i valet.
- Låt det inte bli ännu värre. Den ena gör sitt bästa för Ryssland, den andra för Nato, så vi har ett blodbad här konstaterade den 70-årige
Vladimir Andrioutjko som kom från Transnistrien till Moldavien för att rösta.
- Det blir protester oavsett vem som vinner, Sandu eller Dodon, befarade 56-åriga Sandra som röstade i huvudstaden Chisinau.
Transnistrien som ligger i östra Moldavien utropade sig självständigt år 1990. Utbrytarrepubliken har inte erkänts av omvärlden, men stöds både ekonomiskt och militärt av Ryssland.
Väljare från Transnistrien antogs rösta för Dodon, men vallokalsutfrågningar tyder på att många ändå röstade på Sandu.
EU-medlemmen Rumänien som traditionellt har haft nära förbindelser med Moldavien, verkade nöjt över valresultatet. President Klaus Iohannis sade på söndag kväll att han var glad över att Maia Sandu vann.
Källor: AFP, Reuters