Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tandläkarna överarbetade då köerna ska förkortas - barn som behöver tandreglering största förlorarna

Från 2020
Två tandläkare undersöker en patients tänder.Tandläkarna har munskydd och visir framför ansiktet.
Bildtext Enligt tandläkarförbundet har inte en enda patient eller tandläkare smittats av coronaviruset under tandläkarbesök.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Det blev som befarat - köerna till tandvården blir bara längre i och med coronaviruset. Nu försöker man råda bot på vårdsituationen med hjälp av kvälls- och veckoslutsskift, vilket resulterat i att tandläkarna känner sig överarbetade enligt Finska Tandläkarsällskapet Apollonia.

Upp till tusen tandvårdspatienter väntar fortfarande på en tandläkartid i storstäderna, berättar tandläkarsällskapet Apollonia i ett pressmeddelande på finska. Värst är köerna till tider för tandreglering eller där man utvärderar vårdbehovet.

Det är främst barn som drabbas av de långa köerna. Vid tandreglering är det viktigt att justeringar görs vid rätt tidpunkt, något som inte är möjligt då köerna växer.

Bara i Helsingfors har runt 100 000 tandläkarbesök avbokats på grund av coronaepidemin.

Tandläkarna överarbetade då vårdköerna måste förkortas

Då coronaviruset fick fart i vårt land, började tandvården avboka icke brådskande tandvårdstider.

Enligt en rapport från Institutet och välfärd gjordes därför under perioden mars-september 1,3 miljoner färre tandläkarbesök än ifjol vid samma tidpunkt.

Nu försöker tandläkarna hinna ikapp vårdbehovet genom att erbjuda kvälls- och veckoslutstider, men fortfarande är kundantalet på en låg nivå.

En av orsakerna är att tandläkarbesöken tar längre än vanligt, eftersom man måste vara så extremt noga med hygienen.

En tandläkare tittar in i munnen på ett barn
Bildtext Speciellt barn som behöver tandreglering behöver tandvård vid specifika tidpunkter.
Bild: Creative commons

Många tandläkare känner sig också överarbetade, enligt Finlands tandläkartidning, som i slutet av oktober lät göra en enkät om bland annat kösituationen.

En tredjedel av tandläkarna som svarat på enkäten uppger att vårdköerna har vuxit märkbart, hälften anser att köerna vuxit något.

Endast 14 procent uppgav att köerna inte växt alls.

Dessutom uppgav över hälften att kommunernas försökt spara genom att skära ner på tandhälsovården vid hälsovårdscentralerna. Värst är situationen i huvudstadsregionen.

Tandläkarförbundet hoppas på högre FPA-stöd

De som kan använda sig av privat tandvård har det bäst för tillfället, enligt Henna Virtomaa, verksamhetsledare på Tandläkarförbundet.

- I Finland är tandvården dyr i jämförelse med andra hälsovårdstjänster. Därför föreslår förbundet att man åtminstone tillfälligt skulle höja FPA-ersättningen för privata tandläkarbesök. säger Virtomaa.

För tillfället är självrisken över 85 procent av priset då man besöker en privat tandvårdare. På kommunala sidan står kunden endast för 40 procent av räkningen.

Diskussion om artikeln