Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA spionerade bland annat på Danmark och Sverige med hjälp av den danska militära spiontjänsten

Från 2020
Uppdaterad 16.11.2020 08:27.
Ungerska flygvapnets Jas 39 Gripen
Bildtext NSA spionerade bland annat på svenska Saabs Gripen-projekt, enligt DR och SVT.
Bild: EPA/Sandor Ujvari HUNGARY OUT

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerade på svensk och dansk försvarsindustri med hjälp av den danska underrättelsetjänsten, från en bas i Danmark. Det avslöjar Danmarks Radio, DR med stöd av källor med insyn i en pågående avlyssningsskandal i den danska militära underrättelsetjänsten Forsvarets Efterretningstjeneste FE.

USA:s Nationa Security Agency NSA avlyssnade bland annat svenska Saab och den danska försvarskoncernen Terma, då den fick tillgång till fiberoptiska kablar och ett datacenter på ön Amager söder om Köpenhamn.

Dessa internationella fiberkablar löper in och ut ur Danmark till bland annat Sverige, USA, England och Tyskland. Fiberkablarna spelar en nyckelroll i amerikanernas (och allierades) storskaliga spionage i regionen.

Från Amager kunde man spionera på holländsk, norsk, fransk och tysk datatrafik, danska bolag och politiska institutioner samt svenska försvarsintressen.

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen har tvingat fem ledande personer i militärens underrättelsetjänst FE att avgå på grund av spionageskandalen.
Bildtext Danmarks försvarsminister Trine Bramsen har tvingat fem ledande personer i militärens underrättelsetjänst FE att avgå på grund av spionageskandalen.

Danmarks Radio uppger att NSA från år 2012 till år 2014 upprätthöll ett datacenter på Amager som använde systemet XKeyscore.

Programmet gör det möjligt att gå igenom stora datamängder i fiberkablar med hjälp av sökord, så som namn på personer i central ställning i intressanta organisationer.

Detta system som var centralt i NSA:s avlyssningsprogram och signalspaning, avslöjades år 2013 av Edward Snowden. Snowden bor numera i landsflykt i Ryssland där han nyligen ansökte om ryskt medborgarskap.

Flera källor pekar ut det svenska Gripen-programmet som ett av målen,skriver SVT. Det amerikanska spionaget ska enligt källorna, ha utförts samtidigt som den danska staten upphandlade nya stridsflygplan.

Saabs Gripen-plan var med i slutstriden men Danmark köpte till slut 27 amerikanska F-35-stridsflygplan.

Visselblåsare slog larm

Avlyssningsskandalen inleddes enligt DR med att en anställd på FE upptäckte att NSA bedrev olagligt spioneri genom det dansk-amerikanska underrättelsesamarbetet.

Efter flera misslyckade försök att uppmärksamma FE:s ledning larmade visselblåsaren FE:s tillsynsmyndighet TET. Det ledde till en undersökning som resulterade i en diger rapport.

TET nagelfar FE:s ledning i ett uttalande där man säger att ledningen ”underlåtit att följa upp eller närmare undersöka indikationer på spionage”.

Den danska försvarsministern Trine Bramsen har utgående från rapporten tvingat fem personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag.

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har inte velat kommentera uppgifterna.

Källor: DR, SVT

Diskussion om artikeln