Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny coronahjälp till teatrar och kulturhus i Svenskfinland: Kulturfonden och Konstsamfundet går in med 1,5 miljoner euro

Från 2020
Kvinna i brun page ser ut över en tom teatersalong.
Bildtext Bidraget är det andra i sitt slag i år och går under benämningen "Kultur under tiden II – för teatrar och kulturhus”. Arkivbilden är från Wasa teater.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet meddelar att man tillsammans riktar ett nytt coronabidrag till kulturfältet.

Bidraget ges till svenskspråkiga professionella teatrar och kulturhus som har beviljats statsstöd.

De två aktörerna skriver att coronakrisens ekonomiska följder fortfarande är förödande för dem som jobbar med scenkonst.

- Trots att teatrar och kulturhus har begränsat publikmängden och gjort sitt bästa för att trygga säkerheten, står många stolar tomma under föreställningarna, skriver de.

Kulturfondens andel av satsningen är en miljon euro och Konstsamfundets en halv miljon euro. Sammanlagt handlar det alltså om 1,5 miljoner euro.

De två aktörerna beslutar före årsskiftet vart pengarna går.

"Gagnar också frilansare"

I våras gav Konstsamfundet och Kulturfonden ett motsvarande stöd i form av projektbidrag till frilansande kulturarbetare.

- Också vår nya satsning underlättar sysselsättningen för frilansande scenkonstnärer, eftersom de ofta engageras av de professionella teatrarna och kulturhusen, så säger Kulturfondens vd Sören Lillkung.

Diskussion om artikeln