Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Djurskyddet får redan anmälningar av människor som inte kan ta hand om sina coronadjur: “Kommer antagligen öka ännu mer under våren”

Från 2020
En fransk bulldogg och en bostonterrier ligger på en gräsmatta.
Bildtext Antalet hundar utan ägare befaras öka nästa år.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Under coronatiden har människor skaffat fler husdjur än tidigare. Men redan nu märks det att alla inte har möjlighet att ta hand om djuren och rädslan att det ska bli ännu värre finns hos veterinär och djurskyddet.

Nu överges husdjur som skaffats under coronan - vad ska vi göra? - Spela upp på Arenan

Antalet anmälningar till djurskyddet i Finland har ökat i år jämfört med i fjol. Det är också fler människor som inte kan ta hand om sina husdjur.

Maria Lindqvist som är ordförande för Djurskyddet i Finland (SEY) berättar att de har gjort enkäter för sina medlemsorganisationer. Utgående från enkäterna syns det att folk redan tar kontakt med djurskyddsorganisationerna om att de inte vill ha sina coronadjur.

- De har uttryckligen kontaktat organisationerna och sagt “Hej, jag har tagit ett djur under coronavåren som jag inte längre kan ta hand om".

Maria Lindqvist istuu maassa ja nojaa oranssiin tuoliin
Bildtext Maria Lindqvist säger att anmälningarna till djurskyddet jämfört med i fjol har ökat med 20 procent.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Ännu fler djur kan överges nästa år

Anmälningarna till djurskyddet har ökat med 20 procent jämfört med förra året. Det här kan ha flera förklaringar, menar Maria Lindqvist. Efterfrågan på djur har ökat och vi har skaffat mer djur än någonsin tidigare.

- Människor är också hemma under coronatider så de märker lättare vad grannarna gör och vad som händer med djuren. Folk har skaffat djur utan att överväga det och folk kan ha tagit hand om djuren sämre för att de också mår sämre och folk har blivit permitterade, säger Lindqvist.

Varje år har också antalet djurskyddsgranskningar för husdjur ökat i takt med att anmälningarna har ökat.

Lindqvist är orolig över att hundar kommer att överges, speciellt nästa vår när de är ungefär ett år gamla och deras ägare märker att de har beteendeproblematik.

- Vi är oroliga. Vi misstänker att folk har tagit mycket hundar och sedan efter ett år är de inte tränade och börjar bete sig konstigt. Kontakterna kommer antagligen öka ännu mer till våren.

Ann-Sofi Sjögård, ordförande vid Lovisa katthus, är också rädd för att antalet coronadjur som folk inte vill ha kommer att öka så småningom. Hon är rädd att folk ska lämna hundar när de inser att de inte har tid och hundarna inte är vana vid att vara ensamma hemma.

- När människor far tillbaka till jobbet kommer det nog katter och hundar som folk inte längre har tid för och hundar som inte är vana att vara ensamma och som sedan förstör i hemmet. Troligtvis kommer människor söka nytt hem åt dem.

Hon tror att coronakatter och hundar kommer att komma till Lovisa katthus, men att det är svårt att säga i vilken utsträckning.

I Finland är det lagligt att avliva ett friskt och ungt djur hos en veterinär, men Katariina Thomson har ännu inte märkt av att det här skulle ha skett en ökning på grund av coronadjuren.

- Det beror kanske på hur den ekonomiska situationen kommer att utvecklas, men ännu har det inte synts hos oss att man inte skulle ha möjlighet att ta hand om sitt sällskapsdjur.

Patienterna hos veterinären har däremot ökat. Möjligen för det är mer flexibelt för människor att boka tid för förebyggande vård som till exempel tandvård tror Thomson. Dessutom har många skaffat kattungar och hundvalpar.

Inte bara roligt att skaffa djur

Enligt Lindqvist har många skaffat djur utan större övervägning även om det är massor att tänka på innan du skaffar ett husdjur. Har du tid, ork och pengar?

Stefanie kör bil och ler medan hunden Lucky sitter i baksätet.
Bildtext Stefanie Lindroos skulle själv ha velat vara mer insatt innan hon skaffade sin hittehund Lucky.
Bild: Rafael Donner

I de här tiderna när det dessutom är många som väntar på att få köpa djur så ska man också akta sig för att köpa djur från valpfabriker. Den här åsikten delar Katariina Thomson och rescuehundägaren Stefanie Lindroos.

Lindroos tycker också att man ska vara realistisk när det gäller att skaffa djur och inte bara gå på känsla för att man till exempel tycker synd om ett skadat och övergett djur.

- Tankesättet att man skaffar djur för att man tycker synd om djuret är inte uppbyggande. Det är en lång och tung process att adoptera och hunden kan vara traumatiserad.

Veterinär Katariina Thomson tycker att man innan man tar ett djur ska förbereda sig och läsa på om rasen eller djuret man planerar att skaffa.

- Då kan man förebygga problem, annars blir det kanske inte som man tänkt sig. Det måste vara ett projekt och ett beslut som man gör på rätt grunder. Hela familjen ska vara engagerad i att ta hand om djuret och det får inte bli ett plötsligt påhitt.

Kvinna med glasögon till höger i bild, har på sig mössa och sitter med armen runt en stor hund som sitter till vänster om henne. Bakom henne och hunden sitter en till hund.
Bildtext Ann-Sofi Sjögård tycker att en sak som skulle hindra det att bli för mycket hemlösa djur skulle vara att kastrera och sterilisera sina katter.
Bild: Privat

Thomson säger att människor kanske inte alltid har koll på vad djuret eller rasen de köper har för behov eller risk för sjukdomar.

- De har kanske valt en hund på utseendet eller för att någon de känner har den och sen kommer det fram att de har några rasbenägna problem. Folk tar inte riktigt reda på tillräckligt och sen när det uppstår problem vet de inte hur de ska ta hand om det. Det kanske handlar om att den snabba livsstil vi har också leder till att vi tar beslut snabbt när det gäller djur.

Maria Lindqvist säger att man måste reservera flera timmar om dagen till djuren. Viktigast är vilka behov djuret eller rasen har.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln