Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stängda skolor och utebliven skollunch ledde till mindre kostnader inom kosthållet i Raseborg

Från 2020
En tallrik med skolmat som består av fiskbullar och potatis.
Bildtext Nästan alla skolelever gick i distansskola i våras. De familjer som ville kunde få hemlevererad skollunch i Raseborg.
Bild: Marica Hildén / Yle

Antalet lunchportioner sjönk när skolorna stängde i Raseborg i våras. Det ledde till att kosthållet gjorde av med mindre pengar än planerat.

Coronapandemin har i år påverkat kommunernas ekonomi kraftigt och i de flesta fallen har kostnaderna för kommunerna ökat.

Ett undantag är ändå kosthållet, alltså de måltider som tillreds i köken och sedan serveras till exempel i skolor och daghem.

Inom kosthållet minskade kostnaderna ordentligt i våras när det rådde undantagstillstånd och skolor och daghem var stängda. Då störtdök antalet portioner som kosthållen skulle tillreda, eftersom staden bara lagade skollunch till familjer som anmälde sitt intresse.

I Raseborg sparade bildningssidan 600 000 euro på grund av uteblivna måltider under de stängda veckorna.

Men staden som helhet sparade inte lika mycket. Det här beror på att kosthållets utgifter endast sjönk med 230 000 euro. Det i sin tur beror på att personalen inte var permitterad utan fick lön. Men kostnaderna för livsmedel minskade då det inte behövdes så mycket råvaror för maten.

Två sektorer delar på plus och minus

Internt fördelas summorna mellan bildningssektorn och tekniska sektorn.

Bildningen sparar 600 000 euro då de inte behövde köpa så många portioner.

Men tekniska sektorn, där kosthållet finns, förlorade samma 600 000 euro i intäkter då bildningen inte köpte måltider.

Resultatet av de här två summorna blir plus minus noll.

Då kosthållets riktiga kostnader ändå sjönk med 230 000 euro så blir just den summan den riktiga besparingen under strecket för Raseborgs stad.